Kvitsoleie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvitsoleie
Kvitsoleie
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ranunculus platanifolius
L.
Norsk(e) navn: kvitsoleie,
hvitsoleie
Hører til: soleieslekta,
soleiefamilien,
Ranunculales
Habitat: fuktig fjellskog
Utbredelse: Europa

Kvitsoleie (Ranunculus platanifolius, svensk: Vitsippsranunkel, sørsamisk: svæjra) er en flerårig urt i soleiefamilien.

Den blir 50–150 cm høy med opprette, glatte stengler. Bladene er mørkegrønne med fem–sju tannete fliker. Midtfliken henger sammen med resten av bladet. De hvite blomstene sitter i en forgrenet blomsterstand, og blomstringstiden er juni–juli. Fruktene er flattrykte og med et ganske langt nebb. Kvitsoleie vokser på fuktige, skyggefulle steder i høyereliggende strøk. På Den skandinaviske halvøy inngår arten i høystaudesamfunnene i bjørke- og vierbeltet sammen med planter som tyrihjelm, turt, ballblom og engsoleie.

Kvitsoleie er utbredt i europeiske fjellområder og finnes i Norge, lengst vest i Sverige, Pyreneene, Massif Central, Vogesene, de tyske Mittelgebirge, Jurafjellene, Alpene, Appenninene, Korsika, Sardinia, Karpatene og fjellene på Balkan. I Norge vokser kvitsoleie i fjellet nordover til sørlige Nordland, og den vokser også et sted på Sørøya i Finnmark.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 118. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Vitsippsranunkel». Den virtuella floran. Besøkt 29. november 2015. 
  • «Ranunculus platanifolius». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 29. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]