Turt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turt
Nomenklatur
Cicerbita alpina
Synonymi
Lactuca alpina
Mulgedium alpinum
Sonchus alpinus
Populærnavn
turt
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektTurtslekta
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Turt (Cicerbita alpina) er en flerårig plante i kurvplantefamilien som kan bli opp til 2 meter høy med blå-fiolette, sjelden kvite blomster i kurver.[1] Den vokser i høgstaudeeng/-skog på fuktig næringsrik mark (fjell- og skoglier ) og er vanlig i store deler av Norge. Brunbjørn i Skandinavia beiter på turt om våren og tidlig om sommeren. I denne sesongen er det en av dens viktigste næringskilder. Måten den river av toppen på slike urter er et viktig sportegn.[2][3] Elg og hjort beiter også på den.[4] Til og med folk har nyttet seg av næringsverdien,[5] gjerne til å drøye eller smaksette supper, grøt eller reinmelk.[4] Den har neppe vært betraktet som noen delikatesse i fersk tilstand, siden den er nokså bitter og besk i smaken.[4] Ifølge presten Hans Jacob Willes beskrivelser av Telemark, skal turt som vokser i fjellet være bedre enn den som vokser i lia, og margen av stekte stilker skal «smake delicat».[4]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arne Anderberg (red.). «Cicerbita alpina (L.) Wallr.». Den virtuella floran (svensk). Arkivert fra originalen 6. juli 2022. Besøkt 7. juni 2022. 
  2. ^ Elgmork, Kåre (1999). Bjørnens liv. no#: Kolltopp forl. s. 71, 121. ISBN 8299381037. 
  3. ^ Gamle norske matplanter. Oslo: I kommisjon hos J. Dybwad. 1929. s. 12. 
  4. ^ a b c d Høeg, Ove Arbo (1985). Ville vekster til gagn og glede. Universitetsforlaget. s. 272, 273. ISBN 8200063216. 
  5. ^ turt i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 6. juli 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]