Hopp til innhold

Engsoleie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engsoleie
Nomenklatur
Ranunculus acris
L., 1753
Populærnavn
engsoleie,
smørblomst
Hører til
soleieslekta,
soleiefamilien,
Ranunculales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Engsoleie, (Ranunculus acris, sørsamisk: lamsehke ) også kalt smørblomst, er en av de mer vanlige soleiene i Europa, den vokser helt opp til 2400 meters høyde. Den noe hårete planten med opp til meterhøye stengler, bærer blomster som blir om lag 25 mm i diameter. Den blomstrer fra mai til oktober og har fem overlappende gule blad i blomsten. Fruktemnet hos engsoleie er apokarp, dvs. at det består av mange deler med hvert sitt arr. Antallet pollenbærere er også stort og ubestemt. Bladene er tre- til fem-delte med store fliker.

Engsoleie er nasjonalblomsten på Færøyene, hvor den heter sólja (IPA: [ˈsœlja]).

Giftig[rediger | rediger kilde]

Når vi tar en frisk engsoleie, vil ranunculin fra snittet bli brutt ned til protoanetonin. Dette kan forårsake hudirritasjoner, og man bør derfor behandle planten med forsiktighet. Giften forsvinner ved tørking, så engsoleie i høy er ikke farlig. Dyr på beite unngår engsoleie, som derfor ofte blir stående som gule øyer på jordene.

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Engsoleie pollineres trolig av mange ulike insekter, som f.eks. fluer, biller, humler og bier, siden den ikke har noen åpenbare tilpasninger til spesielle pollinatorgrupper. Når det gjelder forholdene for fjell-variantene av engsoleie, viste Ørjan Totland i sin doktoravhandling[1] hvordan økologiske faktorer påvirker pollinerings- og reproduksjonsbiologien til alpine planter. Feltarbeidet skjedde på Finse, og Totland fant ut at fluer er de viktigste pollinatorene i dette området, men at temperaturen har stor betydning, da engsoleiene ikke mottar nok pollen til å befrukte alle frøanlegg fordi insektene ikke er aktive i kaldt vær.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Totland, Ø. 1995. Community pollination and reproductive ecology of Ranunculus acris in an alpine area of south-west Norway, Dr.-scient.-avhandling, Universitetet i Bergen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]