John B. Fenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra John Bennett Fenn)
Hopp til navigering Hopp til søk
John Bennett Fenn
John B Fenn01.jpg
Født15. juni 1917[1][2][3][4]
New York[5][6][7][8]
Død10. desember 2010 (93 år)
Richmond[9][10]
Utdannet ved Yale University, Berea College (19341937)
Beskjeftigelse Kjemiker[11][12][13], universitetslærer
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (2002)[14][15], Alexander von Humboldt Fellow, Wilbur Cross Medal (2003), Humboldtprisen
BopelUSA
InstitusjonerPrinceton University
Yale University
Virginia Commonwealth University
FagfeltKjemi
Kjent forElektrospray-ionisering

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2002

John Bennett Fenn (født 15. juni 1917 i New York City, New York, død 10. desember 2010 i Richmond, Virginia) var en amerikansk kjemiforsker og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 sammen med japaneren Koichi Tanaka for utvikling av metoder for identifisering og strukturanalyse av biologiske makromolekyler. Sveitseren Kurt Wüthrich ble tildelt den andre halvdelen av prispengene.

Fenn ble født i New York, men vokste opp i Kentucky. Han tok doktorgrad i kjemi i 1940, og ble professor emeritus ved Yale University i 1987, og professor ved Virginia Commonwealth University i Richmond, Virginia.

Massespektrometri er en svært viktig analysemetode ved de fleste kjemiske laboratorier. Tidligere kunne bare mindre molekyler identifiseres, men Fenn og Tanaka utviklet metoder som gjorde det mulig å analysere biologiske makromolekyler også. Metoden som Fenn publiserte i 1988, electrospray ionisation, går ut på å produsere små ladde dråper av protein som krymper med en gang vannet fordamper. Etter hvert gjenstår fritt svevende proteinioner, hvis masser kan bestemmes. Dette kan gjøres ved å sette fart på dem og måle flytiden over en kjent strekning. Samtidig introduserte Tanaka en annen teknikk for å få proteinene til å sveve fritt med myk laserdesorpsjon, soft laser desorption. En laserpuls får treffe prøven, som «sprenges» i småbiter slik at molekylene frigjøres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]