Universität zu Köln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Universität zu Köln
Siegel Uni-Koeln (Cyan).svg
Hauptgebäude der Universität zu Köln-5634.jpg
Grunnlagt1919 (opprinnelig 1388)
Rektor Axel FreimuthRediger på Wikidata
Beliggenhet Køln
Studenter49 382 (2016)
MedlemskapEuropean University Association[1]

Universität zu Köln
50°55′41″N 6°55′43″Ø

Universität zu Köln er med over 62 000 studenter et av de største universiteter i Tyskland. Det er også et av de eldste universiteter i Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første universitetet[rediger | rediger kilde]

Det første Universität zu Köln ble grunnlagt av pave Urban VI i år 1388 som fjerde universitetet i Det hellige romerske rike av den tyske nasjon (det tysk-romerske rike) og ble nedlagt 1798.

Det nye universitetet[rediger | rediger kilde]

Det nye universitet ble grunnlagt 1919. Overborgermester Konrad Adenauer hadde etter å ha tiltrådt sitt nye verv i 1917, lagt sin fulle kraft bak arbeidet for et nytt universitet. Han tok initiativ til et Kaiser-Wilhelm-Institut for ernæring, og et samfunnsvitenskapelig institutt, under ledelse av filosofen Max Scheler. Valget av institutter hadde en side til sosiale spørsmål, og var aktuelle som følge av de sosiale problemer som hadde oppstått etter første verdenskrig. Overfor den prøyssiske regjeringen kunne Adenauer også argumentere med at et universitet ville styrke Tysklands stilling ved Rhinen, og 29. mai 1919 ble avtalen mellom Köln og staten undertegnet.[2]

Fakulteter[rediger | rediger kilde]

Det har idag 6 fakulteter: Økonomi og samfunnsvitenskap, jus, medisin, filosofi, matematikk og naturvitenskap og humaniora.[3] Universitetet og det tilknyttede universitetsklinikum befinner seg i bydelen Sülz.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://eua.eu/about/member-directory.html; besøksdato: 16. juli 2019.
  2. ^ Erich Meuten (1998). «Archiv und Geschichte der Universität». Kleine Kölner Universitätsgeschichte (tysk). www.portal.uni-koeln.de. Besøkt 9. januar 2018. 
  3. ^ «Fakultäten ⓘ». www.portal.uni-koeln.de (tysk). Besøkt 9. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]