Kensington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kensington
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktKensington and Chelsea
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerSW7
Kart
Kensington
51°30′01″N 0°11′27″V

Kensington er et område i bydelen Kensington and Chelsea vest i sentrale London. Kensington er framfor alt et boligområde, relativt tett befolket, men med høye boligpriser og en velstående befolkning. Kensington omgis av Notting Hill (nord), Brompton og Knightsbridge (øst), Chelsea (sør) og Shepherd's Bush, Hammersmith og Earls Court (vest). Den nordvestlige delen består av Kensington Gardens, tidligere privat, men i dag en offentlig park med italienske og nederlandske hageanlegg foruten offentlige bygninger som Albert Memorial, minnesmerket etter prins Albert;[1] Serpentine Galleries, to kunstgallerier;[2] og monumentet over John Hanning Speke, oppdagelsesreisende i Afrika, blant annet på jakt etter Nilens kilde.[3]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er første gang dokumentert i Domesday Book av 1086, hvor det er skrevet på latin som Chenesitone.[4] Kensington finnes flere steder, ulikt stavet som Kennington, Kenington, og Kensington i henholdsvis Berkshire, Kent, Middlesex, og Surrey. Alle har samme betydning. De viser til land eller eiendom særskilt eid av kongen, avledet fra angelsaksiske Cyne-tun, kongens land eller eiendom.[5] En annen teori er at stedsnavnet et sammensatt fra det angelsaksiske person navnet Cynesige + -ing- + -ton, hvor andre ledd har betydningen «folk/slekt» og siste ledd for «gård/eiendom», det vil si eiendom til Cynesiges slekt».[6]

Historie[rediger | rediger kilde]

Herregården Kensington i Middlesex ble gitt til Geoffrey de Montbray, krigsherre og biskop av Coutances, av Vilhelm erobreren. Geoffrey tilhørte den indre kretsen av rådgivere for kongen og var en av de rikeste menn i England etter den normanniske erobringen. Geoffrey ga administrasjonen av eiendommen Kensington videre til sin vasall Aubrey de Vere, som i henhold til Domesday Book holdt eiendommen i 1086. Geoffreys arving, Robert de Mowbray, gjorde opprør mot kong Vilhelm Rufus og hans store adelsbestittelser ble overtatt av kronen. Aubrey de Vere holdt eiendommen direkte for kronen etter 1095.[7] Han bevilget land og kirke der til klosteret Abingdon Abbey på dødsleiet til sin eldste sønn Geoffrey.[8] Da familien Vere ble jarler av Oxford ble deres eiendom kjent som Earls Court («Jarlens hoff») mens landene til Abingdon ble kalt for Abbots Kensington og kirken for St Mary Abbots.

Dagens Kensington[rediger | rediger kilde]

Kensingtons hovedgate er Kensington High Street, som har et bredt utvalg av forretninger i øvre prisklasse. Kvartalene sør for Cromwell Road kalles gjerne South Kensington.

Kensington har ingen klart definerte grenser. Særlig i sør er det en uklar overgang til Chelsea, med noe av den samme arkitekturen. Mot vest danner Earls Court Road en klarere grense, mens Holland Park Avenue kan regnes som grense mot Notting Hill. I nordøst er den store parken Kensington Gardens en tydelig avgrensning. Den andre parken av noen størrelse er Holland Park rett nord for Kensington High Street.

Til tross for svært høye tomtepriser mangler Kensington høyhusbebyggelse; det vanlige er hus med fire til seks etasjer. Et unntak er det 27 etasjer høye hotellet Holiday Inn på Cromwell Road. Kvartalene med de store museene og Imperial Collage mellom Cromwell Road og Kensington Gardens skiller seg klart ut fra det øvrige Kensington.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Kensington er en del av Royal Borough of Kensington and Chelsea, som også er valgkrets til parlamentsvalget. Fram til 1965 utgjorde Kensington en egen kommune, Royal Borough of Kensington. Sammenslåingen med den tidligere billigere og mindre fasjonable kommunen Chelsea vakte en del motstand i Kensington.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Albert Memorial» Arkivert 18. januar 2018 hos Wayback Machine., Royal Parks
  2. ^ Serpentine Galleries, offisielt nettsted
  3. ^ «Speke Monument» Arkivert 18. januar 2018 hos Wayback Machine., Royal Parks
  4. ^ Catalogue Reference E31/2/1, The National Archives
  5. ^ «Last name: Kensington», Surnamedb.com
  6. ^ «Kensington», Wiktionary
  7. ^ Page, William (1909): Victoria County History of England, Middlesex, bind I London, s. 116-117.
  8. ^ Chronicon Monasterii de Abingdon, bind 2, s. 55–56