Jon Lord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Lord
Jon2 sunflower 2007.JPG
Jon Lord
FødtJonathan Douglas Lord
9. juni 1941
Leicester, England
Død16. juli 2012 (71 år)
London
Utdannet ved Central School of Speech and Drama
Beskjeftigelse Komponist, pianist, organist
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Deep Purple
Musikalsk karriere
SjangerHard rock, rock, blues rock
Instrumentkeyboard, Hammondorgel
Aktive år1956–2012
Nettstedwww.jonlord.org
Tidligere band
The Flower Pot Men
Deep Purple
Whitesnake
Paice, Ashton & Lord
Notable verk
Durham Concerto, Boom of the Tingling Strings, Disguises

Jonathan Douglas Lord (født 9. juni 1941 i Leicester i England, død 16. juli 2012 i London) var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lord var sønn av Miriam (1912-1995, født Hudson) og Reginald Lord. Han fikk undervisning i klassisk klaver fra en alder av fem, og denne innflytelse er merkbar i meget av hans arbeide senere i livet. Han var særlig inspirert av Johann Sebastian Bach, middelalderlig populærmusik og Edward Elgars tradisjonsrike engelske musikk. Han gik på Wyggeston Grammar School for Boys og fikk topkarakterer i musikk, hvorpå han arbeidet som kontorassistent på et advokatkontor i to år. [1]

Musiker[rediger | rediger kilde]

Tidlig i livet stiftet han bekjentskap med blues, primært den rå lyden fra store amerikanske bluesorganister som Jimmy Smith, Jimmy McGriff og "Brother" Jack McDuff ("Rock Candy") samt Jerry Lee Lewis. Denne musikken spilte en sentral rolle i hans rockkarriere. Stilen med jazz-blues-orgelet som disse musikere brukte i 1950-årene og 1960-årene, og særlig lyden av det lett gjenkjendelige hammondorgelet (B3 og C3-modeller) samt kombinadjonen med Leslie-høyttalere (den velkjente Hammond-Leslie høyttalerkombinasjon), var skjellsettende påvirkninger. Etter å ha sett bandet Vanilla Fudge spille i Storbritannia i 1967 erklærte Lord at han var sterkt påvirket av den orgelbaserte progressive rock som de spilte.[2]

I 1968 var Lord med på å starte Deep Purple, bandet han er mest kjent fra. Lord og trommeslageren Ian Paice var fra starten i 1968 til Lord forlot bandet i 2002 de to eneste som aldri forlot bandet, sett bort i fra bandets opphold mellom 1976 og 1983. Han forlot Deep Purple etter deres britiske turné i 2002, og ble erstattet av Don Airey.

Lord hadde vurdert å forlate bandet en god stund på grunn av de tidkrevende turneene. En måned i 2001 vikarierte Don Airey for ham etter en kneskade. Dette fungerte bra, så Lord bestemte seg for å slutte i 2002.

Lord var respektert for sin virtuositethammondorgel. Han ble gjerne kalt «Lord of the Hammond», og i hans 34-årige karriere med Deep Purple kan man høre hans særegne soloer i mange av deres klassiske låter.

Lord døde 16. juli 2012 av lungeemboli, etter å ha slitt i lang tid med bukspyttkjertelkreft.[3]

Diskografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jon Lord profile at deep-purple.net, hentet 23/5-2013
  2. ^ Welch, Chris. "The Story of Deep Purple." In Deep Purple: HM Photo Book, copyright 1983, Omnibus Press.
  3. ^ Jon Lord.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]