Hopp til innhold

Child in Time

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Child in Time»
AlbumDeep Purple in Rock
Artist, bandDeep Purple
Utgitt1970
Innspilt1969
Sjangerhard rock, heavy metal, ballade
Lengde00:10:18
Lengde10:18
SpråkEngelsk
PlateselskapHarvest
Komponist(er)Ian Gillan
Låtskriver(e)Ian Gillan, Roger Glover,
Ritchie Blackmore,
Ian Paice og Jon Lord
Produsent(er)Deep Purple

«Child in Time» er en sang fra det engelske hard rock-bandet Deep Purple, innspilt i 1969 og utgitt på bandets album Deep Purple in Rock i 1970. Sangen er skrevet av Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Roger Glover, Jon Lord og Ian Paice og varer i 10 minutter og 18 sekunder.

Rolling Stone rangerte Ian Gillans vokal på låten blant de beste i prestasjonene i rockens historie.[1]

Historien bak[rediger | rediger kilde]

Sangen ble skrevet av bandet i 1969, og de innrømmer at sangen er kraftig inspirert av bandet It's a Beautiful Day sin sang «Bombay Calling».[2] Riffet ble på den sangen spilt på fiolin og i et hurtigere tempo.

Gitarist Ritchie Blackmore benytter en Gibson ES-335 på denne sangen, i motsetning til Fender Stratocaster som senere ble Blackmores favorittgitar og varemerke. Et forslag om hva sangen handler om er fra et notat på originalcoveret til albumet Deep Purple in Rock: «Child in Time ... The story of a loser -- it could be you» (norsk: «Historien om en taper -- kanskje er det deg»)[3]

Struktur[rediger | rediger kilde]

«Child in Time» er som komposisjon, enkelt oppbygd med et tema/riff på tre akkorder spilt på hammondorgel. Sangen starter forsiktig og bygger seg opp med første verset som fører inn i et «refreng» som består av temaet/riffet der vokalist Ian Gillan synger riffet tre ganger med påfølgende modulering slik at den siste repetisjonen blir sunget i meget høyt stemmeleie, lik et primalskrik. En to minutter lang gitarsolo sammen med orgelet bygger opp til et crescendo. Brått er sangen tilbake til starten, og syklusen repeteres.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«Child in Time» ble spilt på nærmest samtlige av Deep Purples konserter i perioden fra utgivelsen i 1970 frem til Ian Gillan sluttet første gang i 1973. Sangen kom tilbake på spillelisten etter gjenforeningen i 1984 og ble igjen en av de faste sangene under konserter frem til Gillan sluttet for annen gang i 1988. Etter at Gillan kom tilbake til bandet i 1992 ble den igjen ofte spilt. Gillans sangstemme har, blant annet på grunn av hans alder, kommet i et lavere stemmeleie, og derfor har ikke sangen blitt fremført siden 2002.

Utvalg av konsertalbum med opptak av «Child in Time»:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1970 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stone, Rolling (5. september 2012). «Readers' Poll: The Best Vocal Performances in Rock History». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 24. mai 2024. 
  2. ^ Intervju med Ian Gillan på deep-purple.net
  3. ^ Info fra TheHighwayStar.com
Autoritetsdata