Mistreated

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Mistreated»
AlbumBurn
Artist, bandDeep Purple
Utgitt15. februar 1974
Innspiltnovember 1973
Sjangerhard rock, bluesrock
Lengde7:25
PlateselskapEMI / Purple Records
Låtskriver(e)David Coverdale
Ritchie Blackmore
Produsent(er)Deep Purple

«Mistreated» er en sang av det engelske hard rock-bandet Deep Purple, innspilt i november 1973 og utgitt i februar 1974 på bandets album Burn. Sangen er skrevet av David Coverdale og Ritchie Blackmore.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen starter med sangens hovedtema spilt av Blackmore på elektrisk gitar, med en taktfast basstromme som eneste akkompangement. Resten av instrumentene kommer inn ved starten av første vers. Rytmen er en tung blues, og hvert vers etterfølges av en kort og klagende gitarsolo.

På slutten av sangen økes tempoet, og over en forrykende gitarsolo «synger» Coverdale og Glenn Hughes som et slags «gråtekor». Dette bygges opp til et crescendo, hvorpå sangen brått og kort er tilbake til den tunge bluesrytmen og siste verselinje fremføres med sår og sukkende stemme. Teksten handler om en mann som føler seg misbrukt av en kvinne.

Under innøvninger av sangen var Ritchie Blackmore ikke helt fornøyd med Coverdales sang, og mente at han måtte opp en oktav fra sin normale sangstemme. Dette for at sangen skulle få den sårheten teksten «krevde». Coverdale gjorde som han fikk beskjed om, og resultatet var at han på slutten av sangen ble meget sår på stemmebåndet. Men effekten med den såre og sukkende avslutningen gjør at man nesten kan føle hvor såret personen i teksten er blitt.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«Mistreated» ble spilt under nærmest samtlige konserter i perioden fra 1974 til 1975. Den ble tatt av setlisten og ble aldri spilt under konsertene med Tommy Bolin i 1975 og 1976 og har heller aldri blitt spilt av bandet hverken etter at det ble oppløst i 1976 eller etter gjenforeningen i 1984. Derimot har Ritchie Blackmores band Rainbow og David Coverdales band Whitesnake spilt sangen under sine respektive konserter på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet.

Utvalg av konsertalbum der «Mistreated» finnes:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1974 medvirker:

Alternative versjoner[rediger | rediger kilde]

På 30 års-jubileumsutgivelsen av albumet Burn finnes en remixet versjon av sangen («Mistreated 2004 Remix»). Denne versjonen er ikke vesentlig forskjellig fra den originale miksen, men er tre sekunder lengre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata