Rod Evans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rod Evans
RodEvans.jpg
FødtRoderic Evans
19. jan. 1947[1]Rediger på Wikidata (75 år)
SloughRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, modell, låtskriver, vokalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, USARediger på Wikidata
Medlem av Deep Purple, Captain Beyond, Bogus Deep PurpleRediger på Wikidata
Utmerkelser Rock and Roll Hall of FameRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Rock, hardrock, progressiv rock, psykedelisk rockRediger på Wikidata
InstrumentVokal
StemmetypeBaryton
Aktive år1965
IMDbIMDb

Rod Evans (født 19. januar 1947 i Slough i Berkshire) er en engelsk tidligere vokalist, mest kjent som et av originalmedlemmene i hard rock-bandet Deep Purple. Han synger på bandets tre første album, og ble erstattet av Ian Gillan i 1969.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere og Deep Purple[rediger | rediger kilde]

Før han ble medlem av Deep Purple, var Evans sammen med Ian Paice i bandet MI5 som skiftet navn til The Maze. Han var også med i bandet The Horizons på midten av 1960-tallet. Evans var en av originalmedlemmene i Deep Purple,[2] og den mest kjente Deep Purple-låten med Evans som vokalist er singel-hiten «Hush».

Etter å ha spilt inn tre album med Deep Purple, fikk han i 1969 regelrett sparken[3] på grunn av at han ønsket at bandet skulle spille mere pop-orientert musikk, mens Ritchie Blackmore, Ian Paice og Jon Lord ville spille hard rock.

Etter Deep Purple[rediger | rediger kilde]

Etter at han måtte slutte i Deep Purple, ga han ut en singel som soloartist på Capitol Records før han startet bandet Captain Beyond sammen med Johnny Winters tidligere trommeslager Bobby Caldwell, den tidligere Iron Butterfly-bassisten Lee Dorman og gitaristen Larry «Rhino» Reinhardt, som også hadde en fortid i Iron Butterfly.

Dette var et band som ble ansett som en musikalsk suksess, men som aldri tok helt av salgsmessig. Evans spilte inn to album med bandet, og på grunn av manglende kommersiell suksess ble bandet oppløst etter det tredje albumet. Evans forlot deretter musikken for å konsentrere seg om en karriere innen medisin[4]

Rettssak om navnet «Deep Purple»[rediger | rediger kilde]

I 1980 var han involvert i en rettssak om rettighetene til navnet Deep Purple. Ettersom Deep Purple ikke eksisterte som band på den tiden, startet han like så godt opp sin egen versjon av bandet, men møtte kraftig motbør av både publikum og (det egentlige) Deep Purples management. Dette «Deep Purple»-bandet besto av Rod Evans, gitaristen Tony Flynn, bassisten Tom de Rivera, keyboardisten Geoff Emery, og Dick Jurgens III på trommer.

Etter rettssaken ble han fradømt retten til å benytte navnet Deep Purple, samt at han måtte betale en skadeerstatning på 672 000 dollar. Han ble også fradømt rettighetene til fremtidige royalties fra albumene han faktisk medvirket på.

Han har ikke vist seg offentlig siden rettssaken, og det antas at han arbeider innen medisin i USA, sannsynligvis i San Francisco.[trenger referanse]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Med Deep Purple[rediger | rediger kilde]

Med Captain Beyond[rediger | rediger kilde]

  • 1972 Captain Beyond
  • 1973 Sufficiently Breathless
  • 2002 Far Beyond a Distant Sun – Live Arlington, Texas (1973)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 517995, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BBC Music: 7 ages of Rock – Deep Purple
  3. ^ BBC Music: 7 ages of Rock – Deep Purple
  4. ^ Bogus Deep Purple in Sounds 80 Arkivert 14. mars 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]