Johannes Evensen Hummelsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannes Evensen Hummelsund
Født8. aug. 1897Rediger på Wikidata
Død26. apr. 1987Rediger på Wikidata (89 år)
BeskjeftigelseLos, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Ordfører i Sund (1946–1951) Rediger på Wikidata
BarnEven Johannes Evensen
NasjonalitetNorge

Johannes Martin Evensen Hummelsund (født 8. august 1897, død 26. april 1987) var en norsk los, politiker og lokalhistoriker. Han giftet seg i 1921 med Anne Nilsine Toft.

Hummelsund ble først kjent som mannen som loset skipet til Adolf Hitler da denne i 1934 gjestet Hardangerfjorden med skipet «Deutschland». 13. april 1934 loset Hummelsund slagskipet fra Marsteinen inn til Odda og Ulvik, og deretter ut til LeirvikStord.[1] I starten av den tyske okkupasjonen var han aktiv i Stein-organisasjonen som ble infiltrert, og mange arrestert. Hummelsund ble hentet til forhør i Bergen 2. oktober 1941, men under ransakingen av hjemmet hans ble det funnet bilder av og avisartikler om Deutschland og andre tyske skip han hadde loset. Gestaposjefen i Bergen, Hauptsturmführer Johann Behrens som våren 1942 ble skutt og drept i Telavåg,[2] syntes det ble for ille å gå videre med saken når mannen hadde loset og hilst på Hitler. Dermed ble Hummelsund løslatt.[3]

Etter andre verdenskrig var Hummelsund ordfører i Sund kommune i perioden 1946 til 1951.[4] Han ble dermed også sentral i gjenoppbyggingen av Telavåg, tettstedet som ble jevnet med jorden under krigen.[5] I 1947 tok han imot daværende kronprins Olav på omvisning, og året etter kom også kong Haakon for å se på gjenreisingen av kystbygden.

Senere har Hummelsund levert betydningsfulle bidrag som lokalhistoriker.[6]

Sønnen Even Johannes Evensen var også los ved Viksøy losstasjon, og han ble senere også ordfører i kommunen.[7]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Bygdebok for Sund (1970)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ole N. Høiland 
Sunds ordfører
Etterfølger:
 Sigurd Grimstad