«Deutschland» (1931)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med den yngre «Lützow» (1939), som ble solgt til Sovjetunionen.
«Deutschland»/«Lützow»
«Deutschland» i 1935
Generell info
SkipstypeLommeslagskip/krysser
Bygget5. februar 1929
Flaggstat Weimarrepublikken
Nazi-Tyskland
StatusSenket som mål i 1947
Døpt«Deutschland»
Jomfrutur1. april 1933
Tekniske data[a]
Lengde186 meter
Bredde21,69 meter
Dypgående7,25 meter
Toppfart28 knop (52 km/t)
HovedmaskinÅtte nisylinders MAN-dieselmotorer til to propeller[1]
Ytelse38,810 kW
Deplasement12 630 tonn
(fullastet: 14 520)

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Deutschland», fra 1940 «Lützow» var et tysk panserskip som var klasseskip i Deutschland-klassen (ofte kalt «lommeslagskip»), og tjenestegjorde i Kriegsmarine under andre verdenskrig. Skipet ble bestilt av Weimarrepublikkens regjering, og arbeid begynte på skipet i februar 1929, ved Deutsche Werke-skipsverft i Kiel. Skipet, som ble fullført i april 1933, var opprinnelig klassifisert som et panserskip («Panzerschiff») av Reichsmarine, men ble omklassifisert i februar 1940 som tungkrysser sammen med de to andre gjenværende skipene i klassen. Samme år ble skipet omdøpt til «Lützow», etter at tungkrysseren «Lützow» fra Admiral Hipper-klassen ble solgt til Sovjetunionen.

Skipet ble involvert i flere slag under andre verdenskrig, også når Tyskland offisielt ikke var i krig, som da skipet ble angrepet av republikanske bombefly under den spanske borgerkrigen. Ved krigens utbrudd befant skipet seg i Nord-Atlanteren, klar for å angripe allierte handelsskip. Dårlig vær hindret skipet, og «Lützow» sank/fanget få skip før hun returnerte til Tyskland. «Lützow» tok så del i operasjon Weserübung, invasjonen av Norge. Etter å ha blitt skadet under kampene ved Oscarsborg festning ble skipet tilbakekalt til Tyskland for reparasjoner. På vei til Tyskland ble «Lützow» torpedert og skadet kraftig av en britisk ubåt.

Reparasjonene var fullført mars 1941, og «Lützow» returnerte til Norge for å støtte opp om de angrepet på alliert shipping til Sovjet. «Lützow» seilte på grunna under et planlagt angrep på konvoi PQ-17, og måtte igjen returnere til Tyskland for reparasjoner. Underveis ble skipet involvert i slaget i Barentshavet med tungkrysseren «Admiral Hipper», hvor Tyskland feilet i å ødelegge konvoi JW-51B. Motorproblemer førte til at skipet ble fullstendig overhalt i slutten av 1943, før skipet dro til Østersjøen. Etter å ha blitt senket i Kaiserfahrt i april 1945 av RAF, ble «Lützow» brukt som et artilleribatteri til å støtte tyske soldater mens de forsvarte seg mot Den røde armé fram til 4. mai 1945 da hun ble ødelagt av mannskapet. Skipet ble hevet igjen av den sovjetiske marine i 1947, før hun ble senket som blink i Østersjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Adolf Hitler besøkte Norge i april 1934 ombord i krysseren «Deutschland». Skipet gikk til Hardanger og Sognefjorden omkring 14-16. april[2], mens søknad til det norske forsvarsdepartementet ble oversendt Bergen loskontor 24. april da skipet allerede var tilbake i Tyskland.

I februar 1940 ble «Deutschland» (omdøpt til «Lützow») og «Admiral Scheer» omklassifisert til tunge kryssere. «Admiral Graf Spee» var gått tapt 17. desember 1939 ved Montevideo. «Lützow» deltok i invasjonen av Norge den 9. april 1940 og ble skadet av artilleriild fra festningen Oscarsborg. «Lützow» fikk en treffer i fremre kanontårn og skipslasarettet ble helt utbrent. Totalt ble seks drept og 25 såret under kampene ved Oscarsborg festning.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

«Deutschland» var klasseskip for Deutschland-klassen med søsterskipene «Admiral Scheer» og «Admiral Graf Spee».

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]