Johannes Khrysostomos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Johannes Chrysostomos)
Hopp til: navigasjon, søk
Johannes Khrysostomos
Kirkefader
Johnchrysostom.jpg
Født 347
Antiokia
Død 14. september 407
Q2140586
Nasjonalitet Østromerriket, Syria
Saligkåret -
Helligkåret Kort tid etter sin død
Anerkjent av Den ortodokse kirke, Den katolske kirke
Festdag 13. september i vest, 13. november i øst
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Konstantinopel, talere, kristne predikanter, mot epilepsi

Johannes Khrysostomos (gresk: Ἰωάννης Χρυσόστομος; født 347 i Antiokia, Lilleasia, død 14. september 407) eller Johannes I av Konstantinopel var en gresk kirkelærer, lærd, erkebiskop av Konstantinopel og helgen (festdag 13. september). Han var berømt for sin retorikk og prekenkunst. Navnet Khrysostomos, som betyr «gullmunn», henspiller på hans veltalenhet.

Han virket først i Antiokia i Syria, men ble i 398 metropolitt av Konstantinopel. Der gjorde han seg bl.a. til uvenn med keiserinnen Eudoxia ved å gå til angrep på det moralske forfall i alminnelighet og ved hoffet i særdeleshet, hvilket ledet til at han ble anklaget for kjetteri og landsforvist av keiser Arcadius. Hans popularitet i befolkningen førte dog til at han snart fikk komme tilbake, men han ble senere landsforvist på nytt, og døde av strabasene under reisen til destinasjonsstedet Pitiunt ved Svartehavet.

Kirkehistorisk kontekst[rediger | rediger kilde]

Johannes Khrysostomos ble født på høyden av den arianske strid og ble diakonviet rundt det første konsil i Konstantinopel. Som teolog virket han en generasjon etter de kappadokiske kirkefedre, Basilius den store, Gregor av Nazianz og Gregor av Nyssa, og han var av samme generasjon som Ambrosius av Milano og Augustin av Hippo. Johannes Khrysostomos var venn av Theodor av Mopsuestia og Theodor av Tyana.

Den teologiske rivaliseringen mellom patriarkene av Alexandria og Antiokia var et vesentlig bakteppe for hans teologiske virke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Johannes Khrysostomos – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen:


Forgjenger:
 Nektarios I 
Metropolitt av Konstantinopel
(398404)
Etterfølger:
 Arsakios I