Supermarked

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sveriges - og Europas - første selvbetjente butik i Odengatan 31 i Stockholm åpnet 19. juni 1941.
Et supermarked i England.

Et supermarked er en stor dagligvareforretning med selvbetjening.[1] Supermarkeder har på ett butikkområde et vareutvalg som dekker størstedelen av det alminnelige forbrukerbehov, herunder behovet for ferskvarer (frukt, grønnsaker, kjøtt og lignende).

Supermarkeder inngår ofte i en forretningskjede.

Europa[rediger | rediger kilde]

I krysset Odengatan 31 og Roslagsgatan i Stockholm åpnet Konsum etter amerikansk forbilde Sveriges første snabbköp (= kjappkjøp) 19. juni 1941. På grunn av rasjoneringskortene under andre verdenskrig gikk likevel ikke innkjøpene så kjapt som håpet, og forretningsmodellen slo først igjennom etter krigen. Men det norske damebladet Urd skrev i 1941 en reportasje fra butikken, som dannet en enorm kontrast til norske husmødres virkelighet, der de daglig stod i kø i timevis bare for å få tak i det aller nødvendigste. Tilstrømningen til den svenske selvbetjeningsbutikken var stor. Svingdøren førte bare inn, ikke ut igjen, og man tok selv en ståltrådskurv til å ha varene i. Handlevogner fantes også, der man kunne sette et lite barn i den øverste kurven og varene i den nederste. Varene var tenkt å bli billigere på grunn av innsparingen ved mindre personal, men i stedet valgte man i første omgang å beholde de ordinære prisene, men med en bonus ved betaling. Fristelsen til å stikke noe i lommen forsvant av seg selv, skrev Urd, ettersom de unge damene ved utgangen hadde utsyn til hver sin passasje mellom reolene; og på motsatt side dekket et kjempespeil hele bakveggen, plassert på skrå, slik at personalet hadde overblikk over hele butikklokalet.[2]

Norge[rediger | rediger kilde]

I 1960 åpnet Jens Evensen et supermarked for matvarer i Oslo (i Holtangården, Grønlandsleiret 25).[3] Tidligere kjeder av supermarkeder var Vivo, Irma, Bonus og Jens Evensen-kjeden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Supermarked
  2. ^ «Selvbetjeningsbutik i Stockholm: Den første i Europa», damebladet Urd, 4. oktober 1941
  3. ^ NorgesGruppen – et stykke dagligvarehistorie Arkivert 1. juli 2014 hos Wayback Machine.

Se også[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.