Jakob Grimminger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakob Grimminger
Født25. apr. 1892[1]Rediger på Wikidata
Augsburg[2]
Død28. jan. 1969[1]Rediger på Wikidata (76 år)
München[3]
BeskjeftigelseSnekker Rediger på Wikidata
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[4]
NasjonalitetTyskland
Medlem avSturmabteilung
Stoßtrupp Adolf Hitler
Schutzstaffel[4]
UtmerkelserBlodordenen

Partilederen Adolf Hitler hilser SA-menn under rikspartidagene i Nürnberg i 1935. I bilen er «Blodfanen», det tyske nazistpartiets seremonielle hakekorsflagg fra Ølkjellerkuppet 9. november 1923. Jakob Grimminger, SS-mannen i stålhjelmen til høyre, ble kjent for å bære fanen.

Jakob Grimminger (født 25. april 1892 i Augsburg i kongedømmet Bayern i keiserdømmet Tyskland, død 28. januar 1969 i München i Vest-Tyskland) var en tysk nazist og offiser som gjorde tjeneste i SS og ble kjent for å ha båret «Blodfanen», nazistenes seremonifane.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Grimminger ble født i Augsburg i Bayern og gikk inn i Den keiserlige tyske hær 16 år gammel. I første verdenskrig gjorde han tjeneste som mekaniker i et luftforsvarsregiment fra 1914 til 1917. Han deltok i slaget om Gallipoli. Han gjorde også tjeneste ett år i Palestina og reiste deretter tilbake til Tyskland. Han ble tildelt Jernkorset (av andre klasse, bayerske utmerkelser og den tyrkiske gallipolistjernen og ble dimittert i 1919.

Tidlig nazimedlem[rediger | rediger kilde]

Grimminger sluttet seg til nazistpartiet (NSDAP) i 1922 og ble medlem av Sturmabteilung (SA). Samme år deltok han i slåsskampene i Coburg og året etter i Ølkjellerkuppet i München. Etter å ha gjort tjeneste ved hovedkvarteret til NSDAP ble han i 1926 valgt til medlem av SS, og var en av de 200 første medlemmene av SS.

Grimminger ble forfremmet gjentatte ganger under sin tjeneste i SA og SS, og fikk til slutt rang som SS-Stadartenführer (1943). Som medlem av SS fikk han i 1926 det ærefulle oppdraget å bære den blodfanen fra kuppforsøket i 1923. Han var den offisielle fanebæreren ved seremonielle anledninger, og det er ved dette at han ble mest kjent.

Han kan sees i Leni Riefenstahls film Triumph des Willens (Viljens triumf) fra NSDAPs partikongress Reichsparteitag i 1934 i Nürnberg.[5]

Han ble dekorert med NDSAPs partimerke i gull, blodordenen (i gull) (nr 714) og Coburg-merket, tre av de viktigste utmerkelsene innen NSDAP.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Grimminger overlevde andre verdenskrig og ble stilt for retten av de allierte i 1946 for å ha vært medlem av SS og å ha båret blodfanen i 19 år. Han ble ikke idømt fengselsstraff, men all hans eiendom ble konfiskert.

I 1948 gikk han inn i politikken og fått stilling som rådmann i München, men fortiden gjorde at han måtte fratre denne stillingen.

Han døde i fattigdom i München i 1969.

SS-grader etter dato[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Dienstaltersliste der Schutzstaffel der NSDAP, Stand vom 1. Dezember 1936[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Jakob Grimminger IMDb

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]