Jacob Bjerknes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Bjerknes
Jacob bjerknes headshot.jpg
Født2. november 1897[1][2][3]
Stockholm
Død7. juli 1975[1][3] (77 år)
Los Angeles
Gravlagt Vår Frelsers gravlund (1975–)
Far Vilhelm Bjerknes
Søsken Kristian Bjerknes, Wilhelm Bjerknes
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Meteorolog
Nasjonalitet Norge, USA
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
7 oppføringer
Guggenheim-stipendet, St. Olavs Orden, Carl-Gustaf Rossby-medaljen (1960), International Meteorological Organization Prize (1959), Vega-medaljen (1958), National Medal of Science (1966), William Bowie Medal (1945)
InstitusjonerMeteorologisk institutt
Geofysisk Institutt (UiB)
University of California
Fagfeltværfront, El Niño

Jacob («Jack») Aall Bonnevie Bjerknes (født 2. november 1897 i Stockholm, død 7. juli 1975 i Los Angeles, California) var en norsk-amerikansk meteorolog.

Han var sønn av meteorologen Vilhelm Bjerknes (18621951), en av pionerene i den moderne værvarsling. Moren var Sofie Honoria Bonnevie, Kristian Bjerknes (arkitekt og museumsdirektør) var hans bror og Kristine Bonnevie (Norges første kvinnelige professor) var en tante. Morfaren var Jacob Aall Bonnevie.[4]

Virke[rediger | rediger kilde]

Han var medlem av en gruppe meteorologer, kalt Bergensskolen, som Vilhelm Bjerknes ledet i utviklingen av modellen som forklarer dannelsen, forsterkingen og oppløsingen av ekstratropiske sykloner, det vi kaller lavtrykk, og som introduserte konseptet om fronter, skarpe grenser mellom to forskjellige luftmasser. Dette konseptet er kjent som den norske syklonmodellen.

I 1922 ga han ut artikkelen The life cycle of cyclones and the polar front theory of atmospheric circulation sammen med Halvor Solberg, der han forklarte at dynamikken i polarfronten, sammen med syklonmodellen, var den drivende mekanismen bak varmetransport mot polene i atmosfæren. For dette og annen forsking fikk Bjerknes doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1924. Pionerinnsatsen gjør ham til grunnlegger av synoptisk meteorologi som egen faggren.

Bjerknes var med som meteorolog da Roald Amundsen krysset Arktis første gang i luftskipet Norge i 1926.[5] I 1931 ble han utnevnt til professor ved Bergens Museum. I 1933 oppdaget han den atmosfæriske bølgen i forbindelse med sykloner.[4] I 1937 forklarte han hvordan trykktendensen ved jordoverflaten kunne benyttes til å forutsi utviklingen av lavtrykk.[trenger referanse]

I 1933–1934 forleste Bjerknes ved Massachusetts Institute of Technology i USA og i 1940 emigrerte han til USA der han ble leder for en meteorologisk avdeling ved fysikkavdelingen ved University of California i Los Angeles. Her utviklet han og nordmannen Jørgen Holmboe videre teoriene rundt trykktendensen ekstropiske sykloner. Under andre verdenskrig arbeidet Bjerknes for det amerikanske forsvaret, og bidro blant annet med grad av oberst til beregning av de gunstigste tidspunkt for atombombingen av Hiroshima og Nagasaki.[5]

I 1950-årene var Bjerknes en av de første til å foreslå bruk av raketter, og senere satellitter, til å ta bilder av storskala værsystem i atmosfæren. Samme tiår begynte de første datamaskinene å bli tilgjengelige for meteorologisk forsking og syklonmodellen til Bjerknes ble en viktig del av de første nøyaktige værprognosene laget av en datamatskin i 1952.[trenger referanse]

I de senere år fokuserte Bjerknes på energiutvekslingen mellom atmosfæren og havet, og særlig effekten av El Niño.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jacob Bjerknes, biography/Jacob-Bjerknes
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Jacob Aall Bonnevie «Jack» Bjerknes, Jacob_Bjerknes
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Jacob Bjerknes, w6cg1nzv
  4. ^ a b c d e Iversen, Trond (23. november 2016). «Jacob Bjerknes». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 5. april 2018. 
  5. ^ a b c Torgeir P. Krokfjord og Arve Bartnes (11. februar 2017). «Atombombene over Hiroshima og Nagasaki: Nordmannens hemmelige nøkkelrolle». Magasinet. Dagbladet: 14-24. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]