Ivo Scapolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ivo Scapolo
Født24. juli 1953Rediger på Wikidata (70 år)
Terrassa Padovana
BeskjeftigelseKatolsk prest (1978–), diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop (2002–)
  • bishop of Thagaste
  • titulær erkebiskop (2002–)
  • apostolic nuncio in Portugal (Portugal, 2019–)
  • Apostolic Nuncio to Rwanda (2008–)
  • apostolic nuncio to Bolivia (2002–)
  • apostolic nuncio to Chile (2011–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia

Ivo Scapolo (født 24. juli 1953 i Terrassa Padovana i provinsen Padova i Italia) er en italiensk katolsk geistlig, erkebiskop og diplomat for Den hellige stol.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Ivo Scapolo ble ordinert til prest den 4. juni 1978. I 1984 gikk han inn i Den hellige stols diplomatiske tjeneste og virket først i flere nuntiaturer før han kom til seksjonen for relasjonene til statene i Statssekretariatet.

Titulærerkebiskop, nuntius til Bolivia[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til titulærerkebiskop pro hac vice av Thagaste og apostolisk nuntius til Bolivia den 26. mars 2002. Han ble bispeviet av kardinal utenrikssjef Angelo Sodano den 12. mai samme år; medkonsekratorer var Antonio Mattiazzo, erkebiskop ad personam av Padova, og Oscar Rizzato, alomonier[klargjør] for Den apostoliske almisseadministrasjon.

Nuntius til Rwanda[rediger | rediger kilde]

Den 17. januar 2008 ble han utnevnt til apostolisk nuntius i Rwanda.

Nuntius til Chile[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til apostolisk nuntius i Chile den 15. juli 2011.

Scapolo spilte ingen stor rolle i å løse den misbrukskrisen som førte til Vatikanets intense gransking av Chile og førtidlig fratreden av flere biskoper.[1] Flere ofre for geistlige seksuelle overgrep hevdet at han lenge hadde bidratt i å forhindre at deres påstander ble hørt. En av dem, Juan Carlos Cruz, klaget over at Scapolo aldri møtte ofre for overgrep og beskrev ham som «en blind kar, som ikke hører ofrene eller har interesse for dem».[2]

Scapolo forsvarte sin rolle i 2015-utnevnelsen av Juan Barros Madrid til biskop av Osorno, og sa at ingen informasjon hadde blitt holdt tilbake fra Vatikanets myndigheter.[3][4] Ikke desto mindre sa fafrt Sergio Perez de Arce, som pave Frans utnevnte til apostolisk administrator av San Bartolome de Chillán som en del av hans reform av det chilenske hierarkiet, at Scapolo «ikke har vært og vil ikke være personen med den følsomhet og ferdigheter som trengs for å støtte en kirke i krise som den chilenske.»[5]

Da Chile innsatte sin nye president i mars 2018, var Den hellige stol representert av både Scapolo og av Nicola Girasoli, den apostoliske nuntius til Peru, som kirkeobservatører ifølge avisen La Tercera leste som et tegn på at Scapolo var i unåde i Vatikanet.[6]

Han fikk kritikk i Chile for sin kobling til kontroversielle biskoputnevnelser, som utnevnelsen av Barros Madrid, som ble kritisert for sin tilknytning til fader Fernando Karadima, som var blitt anklaget av flere personer for seksuelle overgrep.

Nuntius til Portugal[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 2019 utnevnte pave Frans ham til apostolisk nuntius i Portugal.[7].

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mardones, C. (19. mai 2018). «El distante rol del nuncio apostólico en medio de la crisis de la Iglesia chilena». La Tercera (spansk). 
  2. ^ «Ivo Scapolo: la autoridad de la Iglesia que la justicia chilena no podrá condenar». El Dínamo (spansk). 
  3. ^ «Nuncio apostólico: "No se le ha escondido nada a la Santa Sede"». La Tercera (spansk). 27. mars 2015. 
  4. ^ «Entrevista de Mons. Ivo Scapolo - Conferência Episcopal Portuguesa». Conferência Episcopal Portuguesa (portugisisk). 13. oktober 2019. 
  5. ^ Wooden, Cindy (21. september 2018). «Two more Chilean bishops step down in wake of abuse crisis». Crux. Catholic News Service. 
  6. ^ López, Hernán; Ruiz, Carla Pía (12. april 2018). «Quién es Scapolo: El nuncio en la mira del Papa Francisco». La Tercera (spansk). 
  7. ^ «Nomina del Nunzio Apostolico in Portogallo». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 29. august 2019. Besøkt 29. august 2019. 
  8. ^ www.catholic-hierarchy.org scapolo, lest |5. januar 2024