Krøsus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krøsus
Fødtca. 596 f.Kr.Rediger på Wikidata
Dødca. 546 f.Kr.Rediger på Wikidata
Sardis
BeskjeftigelseStatsmann Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Lydia (560 f.Kr. – 546 f.Kr.) Rediger på Wikidata
FarAlyattes[1][2]
SøskenAryenis
BarnAtys[1]

Krøsus på likbålet, attisk rødfigur amfora, Louvre (G 197)

Krøsus (gresk: Κροίσος, Kroisos) var konge i oldtidsriket Lydia i dagens Tyrkia. Han var Lydias siste konge, sønn av den tidligere konge Alyattes II, og han regjerte fra 560 til 546 f.Kr. da Lydia ble invadert av persiske og mediske styrker under kong Kyros den store. Han opparbeidet seg en enorm rikdom i løpet av sin regjeringstid, og Lydia var også det første riket, under kong Alyattes II, som preget metallmynter som betalingsmiddel.

Lydias fall[rediger | rediger kilde]

Fram mot 550 f.Kr. hadde Kyros den store etablert Perserriket som en regional maktfaktor ved å beseire medernes kong Astyages. Under de endrede maktforholdene gikk Krøsus til angrep på byen Pteria i Kappadokia. Kyros dro mot lyderne og et slag ved Pteria i 447 f.Kr.[3] endte uavgjort. Krøsus trakk seg tilbake til sin hovedstad Sardis på høsten og regnet med at Kyros ikke ville angripe på vinteren. Kyros fulgte imidlertid etter og beleiret Krøsus i Sardis. Byen ble stormet og Krøsus tatt til fange.[4]

Det fortelles at da Kyros tok Krøsus til fange og ønsket å la ham lide døden, fortalte Krøsus at filosofen Solon hadde sagt til ham at en person ikke kan kalles lykkelig før han var død. Han hadde syntes den uttalelsen var foraktelig, men nå følte han at den var sann. Det gjorde inntrykk på Kyros, og han lot ham få leve og spise ved hans bord.[5] Sannhetsgehalten i denne fortellingen forblir uviss.

Krøsus kan ha vært verdens rikeste person i sin samtid. Navnet hans har gått inn i språket som betegnelse for en «styrtrik person».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Q45186506[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Q24458046[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Årstallet er basert på en tolkning av Nabonidus-krøniken som nyere forskning har trukket i tvil. Erobringen har skjedd en gang mellom 450 og 439 f.Kr.
  4. ^ Tom Holland (2008). Perserkrigene. Gyldendal. s. 37-38. ISBN 978-82-05-38564-1. 
  5. ^ Herodot & bok 1, kap. 30-32.

Kilder[rediger | rediger kilde]