Blaise Pascal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blaise Pascal
Blaise pascal.jpg
Født 19. juni 1623
Clermont-Ferrand
Død 19. august 1662
Paris
Far Étienne Pascal
Søster Jacqueline Pascal
Statsborger Kongeriket Frankrike
Språk fransk
Medlem av Det franske vitenskapsakademiet

Blaise Pascal (født 19. juni 1623, død 19. august 1662) var en fransk matematiker, fysiker, filosof og religiøs skribent, som la grunnlaget for moderne sannsynlighetsteori.

Som tenker tilhørte Pascal den kartesiske skolen – han delte René Descartes' dualistiske syn på kroppen og sjelen, og den mekaniske forklaringen hans for det kroppslige.

Pascal var født i Clermont-Ferrand, men flyttet sju år gammel til Paris med sin høyt utdannede far. Pascal var tidlig moden, og fikk tidlig ry som en selvstendig matematiker. Pascal oppfant og bygget mekaniske regnemaskiner. Etter en ulykke i 1640 gjennomgikk han en dyp religiøs omvendelse som han videreførte til faren og søsteren, Jacqueline, som ble nonne i Port-Royal ved Versailles. Gjennom henne kom Blaise Pascal i kontakt med jansenittene, og ble sterkt påvirket av deres strenge religiøsitet.

Gjennom sine Lettres provinciales fra 1650-årene lagde Pascal et viktig bidrag til den franske litteraturen. Disse brevene er både stilistisk imponerende, med bruk av kvikke replikker og satire, og innholdsmessig viktige for katolikker. Hans Tanker fra 1670 er også en viktig og sentral bok.

Se også[rediger | rediger kilde]