Hvitveislundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvitveislundmåler
Nomenklatur
Mesotype didymata
Linnaeus, 1758
Synonymi
Perizoma didymata
Populærnavn
hvitveislundmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPerizoma
Økologi
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Europa

Hvitveislundmåler (Mesotype didymata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Artens norske navn er ikke dekkende da den ikke synes å være knyttet til hvitveis. Den finnes over det meste av Norge nord til Troms.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 25 mm), slank, mer eller mindre grålig måler. Den kan variere nokså mye i utseende, men kan lett kjennes på det to avlange, mørke flekkene i den ytre delen av forvingen. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen er mer eller mindre grå, ofte grønnlig eller rødlig, med tre hvite tverrbånd. Noen ganger dominerer den hvite fargen. Det innerste tverrbåndet, nær roten, er ganske smalt, de to ytterste bredere. Like utenfor det ytterste tverrbåndet sitter det to avlange, brunsvarte flekker som ofte er sammenvokst innerst. Begge vingepar har en rekke av små, svarte flekker langs ytterkanten. Bakvingen er gråhvit. Larven er lang og slank og skiller seg slik fra de fleste andre artene i slekten Perizoma. Den er grågrønn på farge med korte, mørke børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på myrer, heier og andre åpne områder. I motsetning til de fleste andre Perizoma-artene lever larven åpent på næringsplanten, ikke inne i frøkapslene, og den kan benytte en rekke forskjellige næringsplanter, dog sannsynligvis ikke hvitveis. Dette kan gi grunnlag for å regne denne arten (og noen andre) til en egen slekt, Mesotype. Larven kan finnes blant annet på blåbær (Vaccinium myrtillus), vier (Salix spp.), røsslyng (Calluna vulgaris) og geitrams (Chamerion angustifolium). De voksne målerne flyr i juli – august, og arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa, og i hele Norge bortsett fra Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]