Hurtignudler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hurtignudler
TypeType mat
OpprinnelseJapan
OpphavspersonMomofuku Andō
Introdusert1950-årene
Hovedingrediensersuppe
nudler

Hurtignudler er en type nudlerrett, tørket eller forkokt i olje, ofte solgt med en pakke smakstilsetning. Tørkede nudler blir vanligvis spist etter å ha blitt kokt eller dyppet i kokende vann i to til fem minutter, mens forhåndskokte nudler kan spises rett fra pakken. Hurtignudler ble oppfunnet av Momofuku Andō, grunnlegger av Nissin Foods, Japan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler ble først markedsført av Momofuku Andō, som ble født i sørvest Taiwan mens Taiwan var under japansk styre,[1] i Japan 25. august 1958, under navnet Chikin Ramen. I 1971, introduserte Nissin nudler i en kopp, det vil si hurtignudler i en vanntett kopp. En videre endring tilførte tørkede grønnsaker til koppen, som skapte en fullstendig suppe rett.

Ifølge en japansk undersøkelse i 2000 er hurtignudler den viktigste japanske oppfinnelse av 1900-tallet.[2] Siden 2008 har om lag 94 milliarder porsjoner av hurtignudler blitt spist hver år. Kina konsumerer 45 milliarder pakker av instantnudler per år, 48 prosent av verdens konsumering. Indonesia, 14 milliarder; Japan, 5.1 milliarder. Per kapital konsumerer sørkoreanere den største mengden av hurtignudler, 69 per kapital per år.[3]

Hurtignudler er ikke bar populære blant studenter, de kan også være en økonomistatus. Mama Noodles Index ble startet i 2005 for å holde styr på salget av Mama Noodles, den største hurtignudelprodusenten i Thailand.[4] Indexen var stødig etter den asiatiske finanskrisen i 1997, men salg har økt med om lag 15 prosent på en årlig basis i de første syv månendene av 2005, som ble sett på som et tegn for Resesjon. Teorien var at det økte salget av nudler kom av at folk ikke hadde råd til dyrere mat.

Helsebekymringer[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler er ofte[hvem?] kritisert som usunn eller junk food.[trenger referanse] En porsjon av hurtignudler er høy på karbohydrater, men lav på fiber, vitaminer og mineraler. Nudler blir ofte frityrkokt som en del av produksjonsprosessen, hva som resulterer i høy mengde av mettet fett og/eller transfett. I tillegg, hvis servert med buljong, inneholder vanligvis hurtignudler høye mengder av natrium. Den anbefalte dosen (i USA) av natrium for voksne og barn over 4 år er 2,400 mg/dag, i ekstreme tilfeller, har noen variasjoner av nudler over 3,000 mg natrium i hver pakke. Hurtignudler og smakstilsetningen inneholder også høye verdier av natriumglutamat.

Den siste striden gjelder dioksin og andre hormonlignende stoffer som teoretisk kan være smittet fra emballasjen, og lim som brukes til å pakke hurtignudler. Det ble begrunnet at skadelige stoffer kan sige inn i suppen når varmt vann ble lagt til hurtignudler. Etter en rekke studier ble gjennomført, valgte ulike organisasjoner endringer i emballasjen for å møte disse bekymringene.[5][6]

En annen bekymring når det gjelder inntak av stekt mat, inkludert hurtignudler, er en mulig tilstedeværelse av oksidasjonsprodukter som følge av dårlig vedlikehold av oljen. Hvis matolje ikke oppbevares ved riktig temperatur eller skiftes ut ofte nok, kan disse oksidasjonsprodukter, som er mistenkt for å utgjøre ulike helserisiko, være tilstede i maten. Riktige produksjonsstandarder minimerer risikoen.[7][8][9]

Hurtignudler globalt[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler har blitt en populær rett i mange deler av verden, smaken blir konstant forandret for å passe de lokale smakskravene.

Argentina[rediger | rediger kilde]

I Argentina blir hurtignudler stadig mer populært og finnes i de fleste store byer i supermarkeder. Merket er vanligvis Sapporo Ichiban. Maruchan merket kan også finnes på Disco og Coto supermarkeder. På grunn av den nylige kinesiske innvandrings bølgen, tilbyr spesialiserte kinesiske supermarkeder et bredt utvalg av hurtignudelmerkevarer.

Australia[rediger | rediger kilde]

De mest populære merkevarene av hurtignudler i Australia var Maggi nudler i en tid og på grunn av en sterk reklamekampanje, fortsatte det å være svært populært til tross for at det er blant de høyest prisede pakkene nudler[trenger referanse] Mange andre merker har kommet inn på markedet, nesten alle populære merkevare av japanske og indonesiske nudler er tilgjengelig i australske supermarkeder og kiosker, på grunn av det kulturelle sammenstøtet av asiatisk mat i Australian livet. Blant kopp nudler, er det mest populære merket Fantastic Noodles. Blant pakke nudler, er det fire populært valg, Indomie Mi Goreng (stekte Indonesisk nudler servert uten buljong), Ibumie Har Mee (malaysisk tradisjonell Penang Prawn Noodles) Nissin 's Demae Ramen, og Nong Shim 's Shin Ramyun servert med buljong.

Belgia[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler er ikke allment populær i Belgia og er dyre. Det vanligste merket er vestlig “Aiki Noodles”, men salget er lavt. Autentisk japansk og thailandsk hurtignudler finnes bare i asiatiske spesialforretninger, og er i svært begrenset mengde i enkelte supermarkeder.

Brasil[rediger | rediger kilde]

I lang tid var den viktigste produsenten av hurtignudler Nissin Miojo, og hurtigramen blir derfor referert til som "miojo", selv om produsentene kaller dem "Lamen" eller "l'amen". Mange andre selskaper, for eksempel Maggi og Nestlé, tilby også dette produktet. Det finnes mange varianter, for eksempel "Lamen Cremoso", som har en kremet saus, og «Lamen Hot", som inkluderer pepper, samt yakisoba og spaghetti.

Canada[rediger | rediger kilde]

De store merkene tilgjengelig i Canada er Sapporo Ichiban, Knorr og Mr. Noodles. I enkelte områder, er det nudler referert til av disse merkenavnene. Disse hoved-merkene inneholder vanligvis kun en pose med smakstilsettning.. Andre merker kan ha en liten pakke med sesamolje. Koreanske merker som Nong Shim er lett tilgjengelig i de fleste større dagligvarebutikker, og i noen store byer, merker importert fra Europa er tilgjengelige. Asiatiske markeder i større byer har vanligvis dusinvis av forskjellige varianter. På grunn av den store sørasiatiske befolkningen i noen større byer, er Maggi også et populært merke. Begrepet kimchi, i referanse til importerte koreanske ramen, er også populært, særlig i Vesten Coast byene Vancouver og Victoria.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Nesten alle supermarkeder selger hurtignudler av noe slag, men de pleier å være vestlig og kommer i skum containere, som koster i overkant av 10 kroner. Etniske butikker og spesialitet butikker tilbyr de mest populære alternative, Yum Yum, som priser varierer 4-6 kroner, "3 for 10" tilbud er nesten universelle. Dens popularitet har vært tilstrekkelig til å bli en generisk merkenavn. Mama, et annet merke fra Thailand, er det nest mest populære Øst-merke, men har et mye mindre markedsandel. Wai Wai, laget i Nepal, er også tilgjengelig. De fleste danske supermarked hurtignudler inneholder MSG som en smaksforsterker.

Etiopia[rediger | rediger kilde]

I Etiopia, er det mest populære hurtignudlemerke Indomie på grunn av sitt mangfold av smaker og rimelig pris. Det er referert til som "Lehulum Tesmami", som betyr "Passer for alle" i amharisk språk.

Finland[rediger | rediger kilde]

Nudler er å finne i urbane dagligvarebutikker og supermarkeder. Pakke nudler er normalen, mens kopp nudler er ofte dyrere og er sjelden tilgjengelig utenfor etniske mat butikker. Yum Yum og Mama koster omtrent en halv euro, mens Kokas bredere tilbud med en større andel av ikke-stekte nudler uten trans fett og ingen konserveringsmidler, koster om lag én euro per stykke.

Kina[rediger | rediger kilde]

En skål med kinesisk Toon Veggie nudler av Weichuan (味全) Food Industries

Kina er et raskt voksende marked for hurtignudler.[trenger referanse] Markedet fokuserer på et bredere tilbud av produkter, vanligvis koster de mer enn 1 RMB. De tre merkene i denne kategorien dominerer mer enn 85 prosent av markedet, resten koster mindre enn 1 RMB, de ledende fem varemerkene eier ca 60 prosent markedsandel.

De dominerende merkene på det kinesiske markedet er:

 • Ting Yi (aka Master Kong eller Kang-shi-fu, 康师傅), eid av den taiwanske Tingyi (Cayman Islands) Holding Corporation, og klarte med en japansk allianse partner Sanyo Mat, er den tredje største aktøren i det japanske markedet. Master Kong er det største merket, med en virksomhet med omfang som strekker seg til drikkevarer (RTD) og bakerier.
 • Uni-president (aka president eller Tong-Yi, 统一), en PLS oppført i Taiwan. Som Master Kong, den gang hadde sin egen virksomhet i drikkevarer og bakerier. Men selskapet nylig dannet et joint venture samarbeid med Hwa-Long og Nissin å distribuere drikkevarer. Uni-Presidents hjemmemarked er Taiwan, men selskapet utvider nå aggressivt i Fastlands-Kina.
 • Hwa-Long (华龙, dvs. kinesiske Dragon), alliert et lokalt selskap med Nissin. På grunn av dette forholdet, har Hwa-lenge lenge vært ansett som Nissins agent i verdens største forbruker markedet. Nylig Hwa-lange, Nissin, og Uni-President dannet et partnerskap i drikke virksomheten for å kollektivt konkurrere mot Master Kong.
 • Bai-Xiang (白象, dvs. White Elephant), et lokalt selskap spin-off basert på en tidligere statseide foretak, som fortsatt har en sterk lokal kundebase. Det er en ledende merkevare i volum, og produktene faller i lavere prisklasse.

Mauritius[rediger | rediger kilde]

Apollo nudelen er veldig populært i Mauritius. Populære smaker inkluderer reker, karri, kylling og grønnsaker.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge selger de fleste supermarkeder hurtignudler av en eller annen sort. Yum Yum! er typen det selges mest av. Den er importert fra Thailand og selges på COOP eller i etniske butikker i store byer. En annen populær variasjon er Mr. Lee. Yum Yum! er ofte solgt i 5-pakninger for 14 NOK, Mr. Lee er vanligvis dyrere, med priser mellom 10-34 NOK.

Ukraina[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler har vært ganske populær i Ukraina i de siste 10 årene fordi de er billige og sparer tid. Mivina, en tidligere mat produsent for kosmonauter ligger i Kharkiv, er den mest populære produsenten av hurtignudler i landet. Mivina nudler kan bli kokt som suppe eller spist tørre, tørre hurtignudler er like populære i Ukraina som potetgull og krutonger. Mivina er utfordret av den russiske Rollton, som også produserer hurtignudler for raske supper.

Peru[rediger | rediger kilde]

I Peru, var Maruchan det eneste merket som ble solgt i lang tid. Nylig ble Aji-no-menn ramen tilgjengelig i et bredt spekter av smaker, inkludert biff, kylling, kylling med greener, høne, krydret høne, creole-stil høne, reker, og orientalsk stil.

Vietnam[rediger | rediger kilde]

Hurtignudler er populære i Vietnam, hvor de ofte spises som frokost. Både hvete- og risnudler er vanlige. Acecook Vietnam JSC er en ledende produsent av hurtignudler[10] En annen stor produsent og eksportør er Vifon. Populære vietnamesiske hurtignudelsupper inkluderer Oriental, Bún bò Huế smak, Phở og Hủ tiếu Nam Vang, en risnudel i Phnom Penh-stil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Momofuku Ando, Timesonline 10. januar 2007
 2. ^ «Japan votes noodle the tops». BBC News. 12. desember 2000. Besøkt 25. april 2007.  BBC News
 3. ^ «National Trends in Instant Noodles Demands». World Instant Noodles Association (WINA). Arkivert fra originalen 6. juni 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 6. juni 2012. Besøkt 5. januar 2011. 
 4. ^ «Using their noodles – World». Melbourne: theage.com.au. 5. september 2005. Besøkt 29. mai 2009. 
 5. ^ «Technical Data». NALGENE Labware. Arkivert fra originalen 4. juli 2003. Besøkt 2. november 2009. 
 6. ^ «Japan Offspring Fund». Tabemono.info. Besøkt 2. november 2009. 
 7. ^ Gotoh, N.; Watanabe, H; Osato, R; Inagaki, K; Iwasawa, A; Wada, S; m.fl. (2007). «Novel approach on the risk assessment of oxidized fats and oils for perspectives of food safety and quality. I. Oxidized fats and oils induces neurotoxicity relating pica behavior and hypoactivity». Food and Chemical Toxicology. Elsevier. 44 (4): 493–498. PMID 16253412. doi:10.1016/j.fct.2005.08.023. 
 8. ^ Gotoh, Naohiro; m.fl. (2005). «New Sight on the Possibility of the Neurotoxic Behavior Affected by the Oxidized Compounds in Fats and Oils». Journal of Oleo Science. 54 (7): 397–405. 
 9. ^ Gotoh, Naohiro (2005). «The importance of peroxide value in assessing food quality and food safety». Journal of the American Oil Chemists' Society. Springer. 83 (5): 473–474. doi:10.1007/s11746-006-1229-4. 
 10. ^ «Acecook Vietnam». Acecook Vietnam. Arkivert fra originalen 20. april 2009. Besøkt 29. mai 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]