Hopp til innhold

Momofuku Andō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Momofuku Ando
Født吳百福, Gô Peh-Hok
5. mars 1910
Chiayi, Taiwan
Død5. januar 2007 (96 år)
Ikeda, Osaka, Japan
BeskjeftigelseForretningsdrivende, handelsmann, gründer, oppfinner (Cup Noodles, 1971–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedRitsumeikan-universitetet
EktefelleMasako Andō
BarnKoki Ando
NasjonalitetJapan (1966–)
Taiwan (19451966)
Keiserriket Japan (–1945)
GravlagtKuhonji Temple[1]
Utmerkelser2. klasse av Den oppadstigende sols orden (2002)
Æresmedalje med blått bånd (1977)
2. klasse av Den hellige skatts orden (1982)
Æresmedalje med mørkeblått bånd (1983)

Momofuku Ando (安藤 百福 Andō Momofuku), OSO, (født 5. mars 1910 i Chiayi på japansk Taiwan, død 5. januar 2007 i Ikeda i Osaka i Japan) var en taiwansk - japansk foreningsformann som skapte Nissin Food Products Co., Ltd. Han er kjent som skaperen av hurtigramen og «kopp nudler».

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Ando ble født Wu Pai-fu (tradisjonell kinesisk: 吳百福; forenklet kinesisk: 吴百福; pinyin: Wú Bǎifú; Wade–Giles: Wu Pai-fu; Pe̍h-ōe-jī: Gô Pek-hok) i en rik Taiwansk familie i Chiayi, Taiwan i 1910, mens Taiwan var en del av det Japanske Keiserriket. Andos foreldre døde mens han var ung, og Ando ble oppfostret av besteforeldrene i byen Tainan på Taiwan.[2] Besteforeldrene eide en liten tekstilbutikk, noe som inspirerte ham til å lage et eget tekstilfirma med 190 000 yen i Eirakuchō (tradisjonell kinesisk: 永樂町), Taipei da han var 22 år gammel. I 1933 gjorde Ando en forretningsreise til Osaka i Japan. Etter andre verdenskrig ble han japansk statsborger og flyttet til Japan, der han studerte ved Ritsumeikan University samtidig som han drev et lite reklamebyrå med arven fra foreldrene. På japnsk ble hans kinesiske navn 百福 lest som «Momofuku», mens «Andō» (安藤) er et normalt japansk etternavn.

Han ble dømt for skattesvindel i 1948 og sonte to år i fengsel. I sin biografi sier Ando at han ga stipend til elever, og disse var samtidig skattesvindel. Etter at han mistet firmaet i en kjedereaksjon av konkurser, skapte han det som skulle bli Nissin i Ikeda, Osaka, et lite familiedrevet firma som lagde salt.

Utvikling av instant-nudler

[rediger | rediger kilde]

Fordi Japan fortsatt led av mangel på mat i etterkrigstiden, forsøkte det japanske helsedepartementet å oppfordre folk til å spise brød laget av hvetemel som ble levert av USA. Ando lurte på hvorfor brød ble anbefalt i stedet for nudler, som var mer kjent for japanere. Departementets svar var at selskapene som produserte nudler var for små og ustabile til at de kunne tilfredsstille landets behov, dette gjorde at Ando besluttet å utvikle produksjonen av nudler selv. Hans erfaringer overbeviste ham om at «fred vil komme til verden når folk har nok å spise.»

25. august 1958 markedsførte han den første pakken hurtignudler etter måneder med eksperimentering for å perfeksjonere stekemetoden. Produktet som fikk navnet Chikin Ramen etter den opprinnelige kyllingsmaken, ble opprinnelig betraktet som et luksuselement. Prisen var ¥ 35, rundt seks ganger så mye som det tradisjonelle Udon- og soba-nudler kostet på den tiden. Ando startet salget av det som ble det mest kjente produktet, Cup Noodle (Kappu Nūdoru), 18. september 1971. Her hadde han fått ideen at nudlene skulle selges i en vanntett beholder av isopor, slik at det bare var å helle på kokende vann. Ettersom prisene falt, ble ramen snart en blomstrende virksomhet. Etterspørselen verden over nådde 98 000 000 000 porsjoner i 2007. Per 2007, selges Chikin Ramen fortsatt i Japan, nå for rundt ¥ 60, eller omtrent en tredjedel av prisen på den billigste skålen med nudler i en japansk restaurant.

I 1964, lette han en måte å fremme instant noodle bransjen, og han grunnla Ando Instant Food Industry Association, som setter retningslinjer for rettferdig konkurranse og produktkvalitet, det ble innført flere bransjestandarder som inkludering av produksjonen datoer på emballasjen. Han var også formann i International Ramen Manufacturers 'Association og Momofuku Ando Instant Ramen Museum er oppkalt etter ham.

Ifølge Financial Times, gjorde Andos oppfinnelse av Cup Noodles i 1971, i en alder av 61 at populariteten til hurtignudler i utlandet. Han hadde observert at amerikanerne spiste nudler ved å bryte nudler i to, sette dem i en kopp, og helte varmt vann over nudlene. De spiste også dem med en gaffel i stedet for spisepinner. Ando ble inspirert, og følte at en Styrofoam kopp-med en smalere bunn enn topp-ville være den ideelle båten for å holde nudler og holde dem varme. Spising av nudler vil da være så enkelt som å åpne lokket, legge varmt vann og vente. Denne enkelheten, effektiviteten og den lave prisen på hurtignudler var med på å transformere Nissins lykke.

Ando ble gjentatte ganger hedret med medaljer av den japanske regjeringen og keiseren, inkludert The Order of the Rising Sun, Gold og Silver Star, Secons Class, i 2002 som er den nest mest prestisjetunge japanske dekorasjon for japanske sivile.

I mai 2009 publiserte Gotham Books The Ramen King and I: How The Inventor of Instant Noodles Fixed My Love Life,[3] et minneord av Andy Raskin om hvordan Momofuku Ando forandret livet hans.

Ando døde den 5. januar 2007 av hjertesvikt i Ikeda, Osaka prefektur i en alder av 96. Ando sin kone Masako, to sønner og en datter lever fortsatt etter Andos død. Ando hevdet at hemmeligheten bak helsen hans var at han spilte golf og spiste Chikin Ramen nesten hver dag. Det ble sagt å ha spist instant ramen til den dagen før han døde.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.klnet.pref.kanagawa.jp, besøkt 4. mars 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ 速食麵之父 吳百福病逝 (自由時報 2007 年1 月7 日 星期日) Arkivert 9. januar 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ «The Ramen King and I». Gotham. Besøkt 23. januar 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]