Potetgull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
potetgullflak

Potetgull er et registrert varemerke som tilhører Estrella Maarud Brands AB.[1] I tillegg til ordmerket potetgull, er også figurmerker med ordene Maarud Potetgull registrert hos Patentstyret.[2] I tillegg er ordmerket Maarud Nils Potetgull registrert.[3] Det er hevdet at potetgull er et degenerert varemerke.[4]

Ordene potetgull, potetløv eller franske poteter,[5] brukes av mange som en generisk betegnelse for skiver av potet som er sprøstekt i matolje. Normalt brukes vegetabilsk olje til stekingen. Potetskivene blir så gjerne saltet og krydret med for eksempel pepper eller paprika eller en kombinasjon av flere ingredienser. På det norske markedet finnes blant annet Sørlandschips, KiMs, Pringles og Maarud Potetgull. Til Maarud Potetgull brukes blant annet potetsortene Bruse og Saturna.[trenger referanse] De vanligste potettypene brukt til potetgullproduksjon selges ikke i dagligvareforretninger.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det antas at den opprinnelige oppskriften på potetgull ble laget 24. august 1853 av George Crum, en kokk ved Moon Lake Lodge i Saratoga Springs i den amerikanske staten New York. Crum var lei av en kunde – ifølge noen kilder Cornelius Vanderbilt – som stadig klaget på de stekte potetene fordi de var for tykke og fuktige. Crum bestemte seg for å kutte potetskivene så tynne at de ikke kunne spises med gaffel. Til hans overraskelse var kunden ekstatisk for potetgullet. De ble et fast innslag på restaurantens meny under navnet Saratoga Chips. Retten ble raskt populær over hele New England. Ifølge andre kilder (boken Hva veide Elvis da han døde) ble potetgullet oppfunnet i Louisiana i 1853.

I Norge ble de første potetchipsene produsert av Thomas Stang som eide Maarud gård i 1936.[6][7] Potetgull ble tidligere brukt som garnityr til middagsretter mens produktet i dag først og fremst betraktes som et snacksprodukt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ varemerkeregistrering (registrert i 2010, i klassene 29 og 30)
  2. ^ varemerkeregistrering (registrert i 2011), varemerkeregistrering (registrert i 2011), varemerkeregistrering (registrert i 1993)
  3. ^ varemerkeregistrering (registrert i 1997)
  4. ^ Potetchips eller potetgull? Snackskrangel havner i retten
  5. ^ [Franske Poteter. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 9. april 2015 fra https://snl.no/franske_poteter]
  6. ^ Kjøper tilbake Maarud, besøkt 23. august 2013
  7. ^ - Vi får en by ut av ingenting, besøkt 23. august 2013