Hopp til innhold

Hundorp, Dale-Gudbrands gard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En av gravhaugene ved Hundorp
«Kong Olav taler til bøndenetinget ved Hundorp.» Illustrasjon av Halfdan Egedius til Olav den helliges saga i Heimskringla (J.M. Stenersens praktutgave fra 1899)

Hundorp, Dale-Gudbrands gard ligger på Hundorp i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Stedet ble valgt til Oppland fylkes og Sør-Fron kommunes tusenårssted i 1999. Gården ligger midt i et storhaugsentrum fra jernalderen. Gerhard Schøning beskriver i 1755 fem store gravhauger, og man holdt på å fjerne den ene av dem. Nå ligger fire igjen, med diameter mellom 23 og 32 meter er de utvilsomt de største i Gudbrandsdalen. Foruten haugene er det en firkantet steinsetning og rester av en rund steinsetning på stedet. En regner også to mellomstore hauger på nabogården Hjetlund med til storhaugene på Hundorp.

Heimskringla, Snorre Sturlasons kongesagaer, beskriver i kapittel 113 av Olav den helliges saga, møtet mellom Olav Haraldson og hersen Dale-Gudbrand på gården i 1021. Olav Haraldson lurte Dale-Gudbrand og bondehæren hans til å se bort fra Torsbildet ved å si «Se, der kommer vår gud med stort lys!» og peke på soloppgangen i øst. Samtidig tok en av mennene til Olav Haraldson, Kolbein den sterke, og knuste torsbildet med klubben sin. Det ble starten på innføringen av kristendommen i Gudbrandsdalen, og Dale-Gudbrand måtte senere bygge en kirke på gården sin. Klubben til Kolbein den sterke er også avbildet på Sør-Frons kommunevåpen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]