Dale-Gudbrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dale-Gudbrand
BeskjeftigelseHerse Rediger på Wikidata
«Kong Olav taler til bøndene på tinget ved Hundorp.» Illustrasjon av Halfdan Egedius til Olav den helliges saga i Heimskringla (J.M. Stenersens praktutgave fra 1899)

Dale-Gudbrand er en person som opptrer i Olav den helliges saga i Snorres Heimskringla. Han skal ha bodd på gården Hundorp i Gudbrandsdalen1000-tallet, og skal ha vært en av de mektigste menn i Gudbrandsdalen på den tiden, med rang som herse. Han nevnes i Håkon jarls saga som alliert med Håkon jarl i striden mot Harald Gråfell[1]

Olav den helliges saga beskriver møtet mellom Olav Haraldson og Dale-Gudbrand i 1021, som ble starten på innføringen av kristendommen i Gudbrandsdalen.

Kong Olav avtalte møte med bøndene tidlig neste morgen, og da skulle også gudebildet av Tor bæres ut. Da møtet var satt spurte Dale-Gudbrand kongen hvor hans Gud var. Samtidig sto sola opp og kongen svarte: "Der kommer min Gud med stort lys". Da bøndene snudde seg for å se mot soloppgangen, slo Kolbein sterke til gudebildet så det sprakk og ut kom mus, øgler og ormer. Da de så dette tok Dale-Gudbrand og bøndene kristendommen.[2]

Fortellingen om gudebildet som blir knust er et vandremotiv som finnes i mange legender og kristningssagn rundt om i Europa. Når helgenen knuser gudebildet kommer djevelen ut i form av en orm eller en drage.

Fortellingen er godt kjent fordi den ble gjengitt i Nordahl Rolfsens Lesebok for Folkeskolen, da i Alexander Bugges gjenfortelling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Sturlason, Håkon jarls saga (Heimskringla), kap. 4
  2. ^ Snorre Sturlasson, Olav den helliges saga, (Heimskringla), kap. 113

Se også[rediger | rediger kilde]