Himalayaulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Himalayaulv
Himalayaulv
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canis lupus himalayensis
Alt. navn: Himalayaulv
Artstilhørighet: Ulv, Hundeslekten, Hundefamilien
Habitat: Fjellskog
Utbredelse: Himalaya

Himalayaulv[1][2] (Canis lupus himalayensis) er en helt nylig beskrevet ulv som er klassifisert[3] som en underart av ulv, selv om man lenge mente den kunne være en egen art. Fram til 2002 trodde man at denne ulven var identisk med mongolsk ulv (Canis lupus chanco), en underart av ulvarten, men i en ny studie foretatt på indiske ulver oppdaget forskerne at denne ulven var mye eldre enn tidligere antatt og skilte seg klart fra andre ulver. Den må derfor være en egen og til nå ukjent ulveart.

En DNA-studie foretatt på bl.a. ulver av underarten Canis lupus chanco i de østre delene av Kashmir, Himachal Pradesh, deler av Tibet og østre Nepal ga et overraskende svar med hensyn til tidspunktet disse skilte lag med sin stamfar. Det skjedde for hele 800 000 år siden, Altså ca. 650 000 år før amerikanske og eurasiske ulver og hunder skilte lag fra sin stamfar. Studien viste at ingen hunder er i slekt med denne ulvearten, slik heller ingen andre underarter av ulv er. Det må derfor være snakk om en egen (ny) art.

Studien på Canis lupus chanco viste også at den nordvestre delen av stammen ikke er samme ulv, men en underart av ulv, slik tidligere antatt. Av himalayaulv estimerer indiske forskere at det eksisterer maksimalt 350 ulver.

Himalayaulv holder til i uvanlig store høyder. Den har en svært kraftig og ullen pels, som gjør den motstandsdyktig mot ekstrem kulde. Pelsen er forholdsvis mørk grå, med lysere innslag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Ancient Wolves of India
  2. ^ BioMed Central Ltd (referanse)
  3. ^ Canis lupus himalayensis (CTD)