Virkelige hunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Virkelige hunder
Ulv (Canis lupus)
Ulv (Canis lupus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Canina
Norsk(e) navn: virkelige hunder, moderne hunder
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Hundefamilien
Gruppe: Hundelignende canider
Antall arter: 8–10
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden unntatt Antarktis
Arter:

Virkelige hunder (Canina) er en gruppe som består av de moderne hundedyrene i hundefamilien. Det er 8–10 arter fordelt i 3 slekter: Canis (ulver og sjakaler), Cuon (dholehund) og Lycaon (afrikansk villhund). Artene overlever i kraft av underarter, som igjen kan være inndelt i raser eller lokale varianter.

Arter[rediger | rediger kilde]

Virkelige hunder kjennetegnes gjennom at alle artene har 78 diploide kromosomer, noe som er et litt flere enn hva deres nærmeste slektninger har, de søramerikanske hundedyrene. Likheten i antall kromosomer beviser, sammen med dyras morfologiske og anatomiske likheter, et spesielt nært slektskap mellom artene i denne gruppen. Samtidig viser det at dholehunden og den afrikanske villhunden er nærmere beslektet med ulver og sjakaler enn noen av de andre dyra blant de hundelignende canidene.[1] Det er nylig oppdaget at dingo[2] og tamhund[3] trolig må regnes som selvstendige arter. Videre viser moderne forskning at gullsjakalen er nærmere beslektet med prærieulv og etiopisk ulv enn andre sjakaler.[4]

Fylogenien under følger Koepfli m. fl., 2015.[5] Det er igangsatt studier som forhåpentlig vil avdekke om stripet sjakal og svartrygget sjakal for framtiden bør innlemmes i en egen slekt.

stripet sjakalsvartrygget sjakal

gullulv

tamhunddingoulv
prærieulv

etiopisk ulv
gullsjakal
dhole

afrikansk villhundSe også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata