Hermann Tilke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hermann Tilke
Født31. des. 1954Rediger på Wikidata (69 år)
Heggen
BeskjeftigelseRacerbilfører, arkitekt, sivilingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Hermann Tilke (født 31. desember 1954 i Olpe i Nordrhein-Westfalen i Vest-Tyskland) er en tysk arkitekt, designer av Formel 1-baner og racerfører.

Løpskarriere[rediger | rediger kilde]

På 1980-tallet konkurrerte Tilke i standardbilløp, hovedsakelig på den gamle banen på Nürburgring (Nordschleife). Han konkurrerte også i VLN-langdistanseracing (Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring) og i 24-timersløpet på Nürburgring. Han og Dirk Adorf vant en del VLN-løp i V8-Star-serien i 2003 og 2004. I 2008-sesongen startet han i VLN sammen med Dirk Adorf i en Lamborghini Gallardo bygget opp av Raeder Motorsport.

Arkitektkarriere[rediger | rediger kilde]

Tilke startet i 1983 Tilke, Ingenieure für Umwelttechnik, hvor han med hell kombinerte kunnskaper innen vei- og byggeteknikk. Bedriften, som i dag kalles Tilke GmbH & Co. KG, har hovedkontor i Aachen med virksomheter i Olpe, Berlin og Bahrain.

Et av hans første, mindre oppgaver var en kort tilførselsvei på Nürburgring, som han sikret seg via kontakter han fikk gjennom sin løpskarriere der. Senere, i 2002, omdesignet han det første svingkomplekset på banen.

Som følge av store endringer i sikkerhetsbestemmelsene i Formel 1 måtte mange baner bygges om, og Tilke klarte å få kontrakten på mange av dem. Hans første større jobb var den dramatiske ombyggingen av den raske Österreichring til den mye kortere A1-Ring i Østerrike på 1990-tallet. Tilke var også involvert i de radikale ombyggingene på Hockenheimring i Tyskland, og senere Fuji Speedway i Japan. Endringene som ble foretatt på Hockenheimring har generelt sett ikke blitt spesielt godt mottatt blant mange F1-fans, som hevder han har «kastrert» en tidligere storslått bane.[trenger referanse]

Etter å ha foretatt disse tildels kontroversielle endringene på etablerte F1-baner sikret Tilke seg også kontrakter på design av mange høyt profilerte nye baner, de fleste utenfor Europa. De mest kjente er:

Tilkes «varemerke» innen banedesign er en blanding av lange rettstrekninger og trange hårnålsvinger, mest i begynnelsen på banene, noe som er ment å gjøre forbikjøring lettere.

Tilkes baner har blitt kritisert for å føre til kjedelige og uinteressante løp og han har blitt beskyldt for «sakte drap» av Formel 1-sporten.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Is Hermann Tilke Slowly Killing Formula One?». 2008. Arkivert fra originalen 15. september 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]