Utvälinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utvälinge
Det gamle teglbruket i Utvälinge
LandSveriges flagg Sverige
Areal33 hektar[1]
Befolkning236[1] (2020)
Bef.tetthet7,15 innb./hektar
Kart
Utvälinge
56°12′59″N 12°46′53″Ø

Utvälinge er et tettsted i Helsingborg kommune i Skåne län i Sverige. Stedet ligger ved Vegeåns utløp i Skälderviken, og utgjør Helsingborgs kommunes nordligste bebyggelse. I 2010 hadde tettstedet 227 innbyggere.[2]

Dagens bebyggelse stammer i stor grad fra begynnelsen av 1900-tallet, og består utelukkende av eneboliger. Mot Skälderviken ligger det et hyttefelt som ble utbygd fra 1950-tallet.

Man har funnet en del fornminner fra steinalderen frem til vikingtiden, og stedet har trolig vært bebodd siden forhistorisk tid. En kapellruin fra middelalderen i den østre utkanten av Utvälinge viser spor fra stedets eldre historie. Utvälinge er en av de såkalte «tegelbyarna» i nordre Helsingborgs kommune. Like vest for Vegeåns utløp ble det i 1870 opprettet et teglverk.

Utvälinge grenser til et naturreservat ved Vegeåns utløp. Det strekker seg fra kystlinjen over de to øyene utenfor, Sandön og Själrönnen, med omkringliggende vann inkludert. Det grunne vannområdet med betydelige vannivåforskjeller, sammen med elvemunningens sandstrender og mudderbanker gjør stedet gunstig for vadefugler, og er et av de mest variasjonsrike fuglelokalitetene i det nordvestre Skåne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Helsingborgs stad (2002), Översiktsplan för Helsingborgs stad, ÖP 2002. Helsingborg.
  • Helsingborgs lokalhistoriska förening (2006), Helsingborgs stadslexikon. Helsingborg: Helsingborgs lokalhistoriska förening. ISBN 91-631-8878-3