Helligibis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helligibis
Helligibis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Threskiornis aethiopicus
(Latham, 1790)
Norsk(e) navn: helligibis,
hellig ibis
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Pelikanfugler
Familie: Ibisfamilien
Slekt: Threskiornis
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: våtmark
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for helligibis
Threskiornis aethiopicus
Helligibis. Ystad 26 dec 2015.

Helligibis (Threskiornis aethiopicus) er en art i ibisfamilien. De gamle egypterne forbandt fuglen med guden Tot, og denne guden ble ofte fremstilt med ibishode. Det er funnet mange mumier av ibiser i egyptiske graver.

Kroppslengden er 65–75 cm og vingespennet 112–124 cm. Fjærdrakten er hvit med en svart stripe ytterst på vingene. Det fjærløse hodet, halsen, nebbet og beina er svarte. Helligibis er en våtmarksfugl som lever både i innlandet og i kyststrøk. Den hekker i kolonier der reiret plasseres oppe i trær, ofte sammen med hegrer. Kostholdet er opportunistisk, og den eter gresshopper, vannbiller, krepsdyr, mark, muslinger, fisk, frosker, øgler, små pattedyr, åtsler, slakteavfall og egg både fra fugler og krokodiller.

Den er vanlig i Afrika sør for Sahara og finnes også i det sørøstre Irak. I Egypt er den utdødd. En litt mindre art, Threskiornis bernieri. er utbredt på Madagaskar og Aldabra. T. bernieri ble tidligere regnet som en underart av helligibis.

Helligibis er svært tilpasningsdyktig og har forvillet seg flere steder i verden. I Frankrike var det 5200 individer i 2006. En er redd for at denne invaderende arten skal gjøre skade på bestanden av andre fugler som terner og hegrer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Threskiornis aethiopicus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22697510A93617657. Threskiornis aethiopicus. Besøkt 21. januar 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flygende helligibis