Hopp til innhold

Heksagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et regulært heksagram sammensatt av to triangler, men tegnet ved hjelp av bare en enkel, tynn strek
Våpenskjold med gull heksagram i form av to flettede triangler, for den franske Diane de Dommartin
En variant av det vanlige heksagrammet: her tegnet med brede, flettede linjer

Heksagram (fra gresk hexa-, seks- og gram, tegning) er et stjerneformet polygon. Det er en tolvkantet figur som er sammensatt av to symmetriske og likesidete trekanter, slik at det dannes et heksagon inne i stjernen. Figuren kan tegnes som to trekanter flettet inn i hverandre, en enhetlig, flatemessig figur uten slik fletting, eller i bare en sammenhengende strek eller linje.

Heksagrammet kan være utformet som en grafisk figur, ofte ved hjelp av én strek. Tegnet, hogd eller risset inn slik, kan vi se denne figuren helt tilbake til bronsealderen og senere gjennom tidene. Vi finner heksagrammet i mange land og i mange forskjellige kulturkretser. Det kan være ment som et rent dekorativt element. Heksagrammet kan nok ofte også være ment som et symbol, med betydninger og tolkninger som veksler en del, avhengig av tid og sted.

Figuren finnes i en rekke norske og utenlandske bumerker fra middelalderen og opp mot nyere tid. I bumerker kan vi se det med flere varianter som har noe forskjellige utforminger av detaljene: for eksempel med ujevne spisser, med tillegg og/eller fradrag av bistreker, og på andre måter.

Vi ser også heksagrammet i noen våpenskjold. Figuren har brede linjer i våpenskjold, slik at den blir tydelig på avstand og kan ha heraldiske tinkturer (farger).

Heksagrammet har i den jødiske tradisjonen navnet Davidstjernen. Det står i dag formet av brede sammenhengende linjer, og med blå farge, i Israels nasjonalflagg, på israelske frimerker m.m.

Figuren har en likhet med pentagrammet som også er en stjernelignende figur. Pentagrammet har fem spisser og kan også bli tegnet i en strek.

Med heksagram kan også menes det kinesiske symbolsystemet fra I Ching med seks streker under hverandre og oppdelt på forskjellige måter. Dette symbolet er blant annet benyttet i Sør-Koreas flagg.

Figuren blir også brukt som symbol i okkulte sammenhenger. Da kan heksagrammet ha forskjellige betydninger og til dels bli tillagt en magisk kraft.

Litteratur[rediger | rediger kilde]