Havedderkopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Havedderkopper
Havedderkopper
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pantopoda
Pycnogonida
Norsk(e) navn: havedderkopper
Hører til: leddyr,
protostomier,
dyr
Antall arter: 1100
Habitat: havbunnen
Utbredelse: alle verdenshav
Delgrupper:

Havedderkopper er marine, bunnlevende leddyr. De forekommer fra fjæra til 6000 meters dyp. I størrelse varierer de fra 1 mm til 80 cm beinspenn.

Havedderkoppenes bein er sterkt forlenget, mens bakkroppen er redusert til et lite, usegmentert vedheng til forkroppen. Kroppen utgjøres altså egentlig bare av bein (gresk Panto-poda = «alt er bein»). Også de indre organene er forflyttet inn i beina.

Som hos edderkoppdyr inkluderer forkroppen hodet. Derfor, og fordi havedderkopper har chelicerer (gripetenger), antar man at havedderkopper er søstergruppen til dolkhaler og edderkoppdyr. Dette er imidlertid ikke helt avklart. Alternativet er at havedderkoppene er søstergruppen til helheten av alle resterende leddyr (med unntak av bjørne- og fløyelsdyr).

Forkroppen mangler fasettøyne – som altså sannsynligvis må ha gått tapt i evolusjonens løp. Videre har forkroppen en snabel med sugesvelg og tre små tenner. Snabelen brukes til opptak av næring, som utgjøres av alger, mosdyr og polypper.

Havedderkoppenes inndeling er fortsatt lite fortstått. Flere av de konvensjonelle delgruppene er kunstige (disse er kjennetegnet ved anførselstegn i boksen til høyre).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]