Dolkhaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dolkhaler
Dolkhale sett ovenfra, fra siden og under
Dolkhale sett ovenfra, fra siden og under
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xiphosura
Latreille, 1802
Merostomata
(Limulidae)
Norsk(e) navn: dolkhaler[1]
(hesteskokrabber)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Underrekke: Klosaksdyr
Antall arter: 4
Habitat: marint i grunne kystområder på sandbunn
Utbredelse: Nord-Amerikas østkyst og Sydøst-Asia
Arter:

Dolkhaler (eller hesteskokrabber) er en liten leddyrgruppe som er søstergruppen til edderkoppdyrene.

De mest fremtredende egenskapene er den dolkaktige halen og det runde ryggskjoldet (derav navnene). På skjoldets overside sitter to par med øyne: Medianøynene er to tettstående små prikker helt foran, fasettøynene er store og ligger mer mot sidene. Snur man dyrene på ryggen, ser man at munnåpningen, chelicerene og de fem gangbeinparene ligger under og innenfor det vide, hesteskoformede ryggskjoldet. Et særtrekk er at også bakkroppens sju første segmenter er dekket av et felles skjold. Til tross for dette krigerske utseendet lever dolkhalene kun av åtsel, leddormer, små muslinger og krepsdyr, som de graver etter i sandbunnen i grunne kystområder.

I vann beveger de seg vanligvis på ryggen. De snur seg ved hjelp av halen. På land og på havbunnen går de på bena, som beveger seg på en bølgende måte. Skallet løftes da opp og faller ned igjen; det kan lett høres når de er på land.

Mens Limulus polyphemus er en atlantisk-nordamerikansk art, finner man de tre resterende artene, som også går under navnet molukkreps, i Sydøst-Asia.

Dolkhalene omtales som levende fossiler, fordi gruppens morfologi har endret seg svært lite over de siste 150 millioner år. De ligner også overfladisk på de utdødde trilobittene, og har bevart flere egenskaper fra leddyrenes stamart som ikke lenger finnes hos edderkoppdyr, bl.a. fasettøyne, spalteføtter og bokgjeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]