Hampden Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hampden Park
AdresseLetherby Drive, Glasgow, UK G42 9BA
BeliggenhetGlasgow
LandStorbritannia
EierQueen's Park FC (19032020)
Skottlands fotballforbund (2020–)[1]
BrukereSkottlands herrelandslag
Queen's Park FC (1903-2021)
UnderlagGress
Kapasitet51 866
ArkitektArchibald Leitch
Åpnet31. okt. 1903
Kart
Hampden Park
55°49′33″N 4°15′07″V

Hampden Park er en fotballarena i Glasgow, Skottland. Den brukes av det skotske amatørlaget Queen's Park FC (til 2021) og Skottlands landslag i fotball, og også til skotske cupfinaler. Arenaen har tilskuerrekorden for en kamp i Europa. I 1937 så 149 547 tilskuere landskampen mellom Skottland og England. Arenaen var verdens største fotballarena frem til byggingen av Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro.

Hampden Park er eid av Queen's Park FC, og blir leid ut til det skotske fotballforbundet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere baner[rediger | rediger kilde]

Restene av Cathkin Park i dag, som var det andre Hampden Park.

Det har tidligere eksistert to andre fotballstadioner med navnet Hampden Park ikke langt fra dagens bane. Den første, opprinnelige Hampden Park ble innviet 26. oktober 1873, og var Queen's Parks første faste hjemmebane. Klubben måtte forlate denne banen i mai 1883, da ei jernbanelinje ble planlagt rett over baneområdet.

Queen's Park spilte midlertidig på Clydesdale Cricket Clubs bane i Kinning Park i en sesong, før en ny Hampden Park ble åpnet i oktober 1884. Der fant klubben seg godt til rette, men klubben fikk ikke kjøpe banen, bare leie, og klubben så seg etter hvert om etter et nytt, permanent hovedkvarter. Queen's Parks siste kamp på andre Hampden Park ble spilt 17. oktober 1903.

Etter at Queen's Park hadde forlatt banen, ble den overtatt av klubben Third Lanark AC og omdøpt til (New) Cathkin Park. Third Lanark spilte på banen til de gikk konkurs i 1967. Banen eksisterer fremdeles som fotballbane i en åpen park, selv om tribunebygningene er fjernet.

Dagens Hampden Park[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde
Hampden ble brukt under fotball under Sommer-OL 2012, blant annet i denne kampen mellom Honduras og Marokko

Queen's Parks selveide (tredje) Hampden Park ble åpnet 31. oktober 1903. Arkitekt for banen var Archibald Leitch, som også konstruerte tribuneanlegg på mange andre baner i Skottland og England.

Etter en cupfinalekamp mellom Celtic og Rangers i april 1909 ble Hampden Park påført store skader av pøbler. Men anlegget ble reparert og tribunekapasiteten snart utvidet. I oktober 1921 kjøpte klubben et område rundt store deler av banen, og fikk dermed muligheten til å utvide ytterligere. I 1925 åpnet treningsbanen Lesser Hampden (se nedenfor).

1930-tallet var Hampden Park blitt enorm. Den absolutte rekorden ble satt i 1937, da 149 547 tilskuere så landskampen mellom Skottland og England. Det er fremdeles rekord for en fotballkamp i Europa. Samme år så 146 433 tilskuere cupfinalen mellom Celtic og Aberdeen. Det er rekord for en europeisk klubbkamp. Dette er imidlertid de offisielle tilskuertallene. Uoffisielt blir det antatt at så mange som 185 000 tilskuere kan ha vært til stede på de største kampene, siden mange også kan ha kommet seg inn uten billett. [1]

I 1970 så 136 505 tilskuere Europacup-semifinalen mellom Celtic og Leeds United på Hampden. Det er rekord for en kamp organisert av UEFA.

Hampden Park unngikk å bli truffet av tyske bomber under andre verdenskrig. I 1961 fikk banen installert flomlys. Etter hvert ble imidlertid banen ansett som mer gammeldags, og det ble klart at en ombygging og modernisering måtte til. I 1980 fikk Queen's Park løfte fra britiske myndigheter om 5,5 millioner pund i støtte til ombyggingen. Kort tid etterpå ble imidlertid løftet trukket tilbake.

Queen's Park hadde ingen mulighet til å bekoste en storstilt ombygging av Hampden Park selv. Men klubben brukte sine små midler til det mest nødvendige vedlikeholdet. Senere bød det seg nye muligheter, og i juni 1992 begynte endelig arbeidet med å fornye tribunene North og West Stand. Dette arbeidet var ferdig i februar 1994. Den gamle South Stand ble revet i 1996, og arbeidet med den nye South Stand og å oppgradere West Stand begynte året etter. Hampden Park ble gjenåpnet to måneder etter planen, 14. mai 1999, uken før cupfinalen ble spilt på banen.

Ombygningen av Hampden Park fikk et etterspill. En strid om betalingen av hovedentreprenøren brakte Queen's Park i store økonomiske vanskeligheter, og i mars 2000 var klubben nær ved å gå konkurs. Men klubben ble reddet, og det kom i stand en avtale om at det skotske fotballforbundet skulle leie Hampden Park i 20 år (med opsjon på ytterligere 20 år), mens klubben beholdt eierskapet til banen.

I mai 2002 var Hampden Park vert for Mesterliga-finalen mellom Real Madrid og Bayer Leverkusen. I 2007 ble UEFA-cupfinalen mellom Sevilla og Espanyol spilt på Hampden. Banen ble også brukt under Sommer-OL 2012.

Midlertidig stenging[rediger | rediger kilde]

Øvelsene i friidrett under samveldelekene i 2014 ble foregått på Hampden Park og dette medfører at anlegget ble stengt for fotball fra november 2013 på grunn av omarbeidelse av anlegget. Blant annet ville nye midlertidige løpebaner redusere publikumskapasiteten til 44 000, men denne skal igjen bli 52 063 når anlegget blir tilbakestillet til fotball.[2] Det er ikke avgjort hvor Queen's Park skal spille i de to sesongene anlegget vil være stengt, men Lesser Hampden er ikke et alternativ da denne vil bli brukt som oppvarmingsområde.[2]

Lesser Hampden[rediger | rediger kilde]

Lesser Hampden

Lesser Hampden er en treningsbane som ligger like ved Hampden Park. Banen ble åpnet i 1925, og hadde opprinnelig en tilskuerkapasitet på hele 12 000. Banen blir brukt til seriekamper av Queen's Parks reservelag og lag i aldersbestemte klasser, og til trening av førstelaget. Banen ble også brukt til seriekamper for førstelaget en periode på 1990-tallet mens hovedstadionet ble ombygd og modernisert. Da britiske myndigheter på 1980-tallet trakk seg fra et løfte om å bevilge penger til ombygging av hovedstadionet, var en utvei for klubben å selge hovedstadionet og flytte permanent til Lesser Hampden. Dette ble imidlertid avverget. Lesser Hampden er i dag i relativt dårlig stand, men banen er likevel i aktiv bruk.

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Rugby har vært spilt på Hampden Park siden ombyggingen. En av gruppekampene i VM i rugby union i 1999 ble spilt på banen. Hampden Park var hjemmebane for laget Scottish Claymores i amerikansk fotball fra 1998 til 2004, da laget flyttet til Hamburg. World Bowl, kampen i den europeiske ligaen i amerikansk fotball, ble spilt på Hampden Park i 2003. Stadionet har også hatt boksekamper, og mange store konserter har vært holdt på stadionet.

Derimot ble ikke verdens første fotballandskamp spilt på Hampden Park. Den første landskampen mellom Skottland og England ble spilt på West of Scotland Cricket Clubs bane Hamilton Crescent i 1872. Kampen var imidlertid organisert av klubben Queen's Park.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BBC, «Scottish FA takes ownership of Hampden Park», utgitt 4. august 2020, besøkt 5. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Hampden will be closed to football for Glasgow 2014 preparations BBC Sport 4. oktober 2012, besøkt 5. oktober 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]