Åse Gruda Skard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Åse Gruda Skard
Åse Gruda Skard, 1941 (cropped).jpg
Født 2. desember 1905
Død 13. august 1985
Ektefelle Sigmund Skard
Far Halvdan Koht
Mor Karen Grude Koht
Bror Paul Gruda Koht
Barn Målfrid Grude Flekkøy
Nasjonalitet Norge

Åse Gruda Skard (født 2. desember 1905 i Kristiania, død 13. august 1985 i Bærum) var en norsk barnepsykolog og kvinnesakskvinne. Hun ble i 1933 gift med litteraturforskeren Sigmund Skard og hadde fem barn. Hun ble den første kvinne i landet som oppnådde magistergrad i psykologi i 1931 ved Universitetet i Oslo, der hun i over tretti år arbeidet som dosent i barnepsykologi (fra 1945). I 1934 etablerte hun Norsk Psykologforening og satt som formann 19451949. Under andre verdenskrig oppholdt hun seg ved Wilson College i USA, der hun talte Norges sak.

Gjennom utallige foredrag, over to tusen artikler og tjuefire fagbøker, var hun en viktig meningssetter i den norske etterkrigstid. I boken Ungene våre (1948) taler hun for hvordan den moderne familie skal la barns meninger komme frem i større grad. Hun talte til Norsk Kvinnesaksforening om viktigheten av at kvinnene i større grad utnytter de muligheter samfunnet nå gir dem (1953). På 1940- og 1950-tallet var hun med i redaksjonsrådet til tidsskriftet Kvinnen og Tiden.

Som forkjemper for barns rettigheter bidro hun til opprettelsen av nasjonalt barneombud. Hun kan sies å være den første norske mediepsykolog, idet hun i en årrekke satt i Kringkastingsrådet for NRK, der hun var sterk pådriver for programmet «Foreldrenes Kvarter», «Barnetimen for de minste» og «Lørdagsbarnetimen», samt rådgiver for barneserien «Mattis». Skard utførte også internasjonalt arbeid, blant annet i UNESCO.

Forskningsrådets pris for popularisering av psykologisk vitenskap ble tildelt henne i 1976. I 2005 opprettet Norsk Psykologforening en pris i hennes minne: Åse Gruda Skards pris. Hun er avbildet på norsk frimerke (NK 1561).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]