Hake (bumerke figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hake som rune-figur for T i yngre futhark.
Figuren «førkja» kan ses som to nedvendte og krysslagte haker med tverrstrek øverst.

Hake er brukt som navn på en bumerke-figur som består av en loddrett stav med en mindre strek skrått ned fra toppen.

Denne hake-figuren er også blitt betegnet som «halvhake» [1], mens «hake» da betyr at det er både en skråstrek oppe og en skråstrek nede på motsatt side. En slik figur er kalt for «mothake» eller «dobbelthake» [2]. Den er også blitt kalt for «ulvehake» eller «kjelekrok» [3].

På dansk brukes betegnelsen «krok» om hake [4].

Former og varianter[rediger | rediger kilde]

I bumerker finner vi haken utformet og plassert på mange måter, bl.a. med skråstreken til høyre, med skråstreken nede, med flere skråstreker, med både skråstrek og en tverrstrek lenger nede på staven og som to krysslagte haker med tverrstrekene ut til hver side [5]

Når en stav har to små skråstreker til venstre og en til høyre, har den vært kalt for «haneklo» [6], mens «hanefot» er en noe annen figur. Hvis staven bare har en rett strek øverst til høyre, som en L stilt opp ned, får vi den greske bokstaven gamma.

En variant har staven på skrå med en hake ut til hver side i hver ende, og begge hakene rette i stedet for skrå, som bokstaven Z. Denne figurvarianten blir ofte kalt «kjelekrok» [4], dvs. som en krok til å henge kjelen over grua. Mange bumerker har to krysslagte haker med skråstrekene utover - da kan figuren ligne på en variant av hakekorset.

Betegnelsen hake inngår i ordet hakekors som er satt sammen av fire haker der stavendene er samlet i et midtpunkt. I nyere tids politiske hakekors er som oftest hver strek fra toppen av stavene like lange som stavene og strekene er plassert vannrett og ikke på skrå. Denne utformingen av hakekorset er bare en av mange versjoner i norske bumerker [2].

Når staven har en mindre skråstrek fra toppen ned til hver side blir figuren lik en forenklet og stilisert pil.

Haken er også grunnform for forskjellige runetegn. Figuren hake er lik runen i yngre futhark for bokstaven T når skråstreken peker ned mot venstre. En slik figur blir også lik en variant av arabertallet 1. Har staven en variant med to skråstreker ned mot høyre, er den lik en rune for A. Men en stav med to skråstreker oppover mot høyre, ligner en rune for F. Fortsetter vi med å flytte skråstrekene nedover på staven, får vi flere andre runeformer.

Figuren hake er ikke den samme som figurene wolfsangel («ulvekrok» eller «ulvehake») og fiskekrok (angel).

Når bumerkefiguren hake skal brukes i våpenskjold, blir den omgjort fra strekfigur til en bredere flatefigur som får heraldisk farge («tinktur»).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Norsk

Andre land

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Koren Wiberg 1935
  2. ^ a b Cappelen 2003
  3. ^ Skånberg 2003 side 138
  4. ^ a b Tønnesen 1968
  5. ^ Krag 1955 og Cappelen 2003
  6. ^ Wallem 1903

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]