Krystallglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Krystallglass (også kalt blyglass) er en type glass som har en annen kjemisk sammensetning enn vanlig glass. Det har vært vanlig å framstille krystallglass med blyoksid (PbO) i stedet for natriumkarbonat, noe som gjør at glassets tetthet økes, og lysbrytningsegenskapene endres. I dag er det, av miljømessige årsaker, vanligere å bruke bariumoksid, sinkoksid eller kaliumoksid, også kalt krystallin. I USA frarådes det at gravide og barn drikker av glass med blyinnhold.

I Europa må glass inneholde 10% bly- kalium-, barium og/eller sink for å kunne markedsføres som krystall. For å kunne betegnes som helkrystall må glass inneholde minimum 24% (i USA er tallene henholdsvis 1% og 10%). Det er meget stor forskjell på egenskapene til krystall/krystallin og helkrystall. Helkrystall har flott lysbrytning, reflekser og "klang". Det er helkrystall "de gamle" referer til når de snakker om krystall. I 2020 er det kun noen få glassverk i verden som fremdeles produserer fulloksid helkrystall.

Krystallglass er også litt bløtere enn vanlig glass, og er derfor lettere å bearbeide. Krystallglass med ekstra høyt blyoksid-innhold kalles flintglass, og brukes i linse-optikk.

kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.