Krystallglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krystallglass

Krystallglass, også kalt blyglass, er en type glass som har en annen kjemisk sammensetning enn vanlig glass. Det har vært vanlig å framstille krystallglass med blyoksid (PbO) i stedet for natriumkarbonat, noe som gjør at glassets tetthet økes, og lysbrytningsegenskapene endres. Dette gjør krystallglass litt bløtere enn vanlig glass, og det blir derfor også litt lettere å bearbeide. I dag er det imidlertid, av miljø- og lovmessige årsaker, vanlig å erstatte blyoksidene med enten barium-, kalium- og/eller sinkoksid. Andelen av blyoksid endrer glassets egenskaper.

Ikke egentlig krystallglass[rediger | rediger kilde]

Krystallglass mangler krystallstrukturen som finnes i naturlige forekomster av krystaller, så teknisk sett finnes ikke ekte krystallglass. Venetianske glassblåsere forsøkte imidlertid i middelalderen å imitere ekte bergkrystaller og kan derfor være opphavet til betegnelsen krystallglass.[1][2]

Krystallkvaliteter[rediger | rediger kilde]

I Norge blir det i dag[når?] laget krystallglass ved de to glassverkene Hadeland Glassverk (i produksjon fra 1765) og Magnor Glassverk (i produksjon fra 1830).

Krystallinglass[rediger | rediger kilde]

Krystallinglass er krystallglass helt uten eller med et redusert innhold av blyoksid. I Europa må glass inneholde 10 % bly- kalium-, barium- og/eller sinkoksid for å kunne markedsføres som krystallglass.[3] Det er imidlertid strenge regler i EU for bruk av bly, men glassindustrien er for en stor del fritatt fra reglene.[4] I Norge er det imidlertid forbudt å bruke bly i glass, så krystallglass som produseres her er alle av typen krystallinglass. I USA er kravet 1 % bly, men der frarådes gravide og barn å drikke av glass som inneholder bly.

Helkrystall[rediger | rediger kilde]

Helkrystall er krystallglass som inneholder minimum 24 % blyoksid.[3][5] I USA er kravet 10 % bly, men der frarådes gravide og barn å drikke av glass som inneholder bly. Det er stor forskjell på egenskapene til krystallin og helkrystall. Helkrystall har flott lysbrytning, reflekser og «klang», og er som regel det «de gamle» refererer til når de snakker om krystallglass. I 2020 var det kun noen få glassverk i verden som fremdeles produserte fulloksid helkrystall.

Flintglass[rediger | rediger kilde]

Flintglass er kaliblyglass med ekstra høyt innhold av blyoksid, en type glass som typisk brukes i produksjonen av linse-optikk. I så måte er jo den østerrikske produsenten Swarovski verdenskjent for både sine prismer og smykker. Selskapet ble grunnlagt av glassliperen Daniel Swarovski (1862–1956) i 1895.

Strass[rediger | rediger kilde]

Strass er fasettslipt blyglass som inneholder inntil 53 % blyoksid og, på grunn av sin sterke lysbrytning og særegne glans, ofte brukes som en billig erstatning for edelsteiner i smykkeindustrien, herunder også som erstatning for ekte diamanter. Strasskrystaller blir også benyttet i gedigne lysekroner. Krystalltypen er oppkalt etter den østerrikske gullsmeden Joseph Strasser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tait, Hugh, ed. (2004). Five Thousand Years of Glass. University of Pennsylvania Press (orig. British Museum Press). ISBN 978-0-8122-1888-6.
  2. ^ Drammen Glassmagasin (2011) Hva er krystall? Chistiania GlasMagasin, Drammen, 15. august 2011. Besøkt 2021-10-03.
  3. ^ a b SNL (2019) Krystallglass. Store norske leksikon på snl.no. Hentet 3. oktober 2021 fra https://snl.no/krystallglass
  4. ^ Council of the European Union (2011) Directive 2011/65/EU of the European Parliament and of the Council of 8 June 2011 on the restriction of the use of certain hazardous substances in electrical and electronic equipment Text with EEA relevance. European Parliament, 08/06/2011. CELEX number: 32011L0065.
  5. ^ Hurst-Vose, Ruth (1980). Glass. Collins Archaeology. London: Collins. ISBN 0-00-211379-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.