Gjøvik Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Potpurrikrukke med kvinnemotiv
Gjøviks byvåpen med den blå bakgrunnen.

Gjøvik Glassverk var en håndverksbedrift i Gjøvik by med historie tilbake til 1807. Bedriften har lokaler i Brennerigata 1-3, ved bredden av Hunnselva i Gjøvik sentrum. Ola Moe overtok som eier i 2014.

Gjøvigs Glasværk ble etablert i 1807 av Caspar Kauffeldt på gården Hunn i daværende Vardal kommune. Verket ble senere flyttet til det som i dag er Gjøvik sentrum. Rundt verket utviklet det seg et lite lokalsamfunn som la grunnlaget for byen på begynnelsen av 1800-tallet. Sammen med to andre verk, laget Gjøvigs Glasværk i en hundreårsperiode det som senere har fått navnet gammelt norsk glass. Produksjonen ved verket omfattet først taffelglass, hvitt glass samt butelje- og apotekerglass. Verket hadde også eget glassliperi. Gjøvikglasset representerte empirestilen. Blant et svært bredt produktspekter, er potpurrikrukker blant det flotteste som er laget på Gjøvigs Glasværk. Med sin stramme form og enkle profil kan de stå som eksponent for empirens smaksideal i Norge.

Fra 1825 ble det ved Gjøvik Glassverk også produsert farget glass. Fargen gjøvikblå er knyttet til produktene fra Gjøvik. Blåfargen er også representert i Gjøviks byvåpen, der motivet er en hvit svane på blå bunn.[1] Produksjonen ble nedlagt i 1843, men forsøksvis startet opp igjen i 1994. I da er det imidlertid ingen aktivitet i lokalene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Gjøvik - Gjøvik kommune». www.gjovik.kommune.no. Besøkt 16. mars 2021. «1807 - Norges første privateide glassverk, Gjøvigs Glasværk, starter produksjon av vindusglass, senere krystall- og hvittglassproduksjon, samt butelje- og apotekerglass. Fra 1825 produseres farget glass. Fargen gjøvikblått er knyttet til produktene fra Gjøvik - mest kjent er potpourrikrukkene. Blåfargen er i dag representert i Gjøvik sitt byvåpen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]