Norgesglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Norgesglass».
Forskjellige «Norgesglass».

Norgesglass er et fellesnavn på glasskrukker for hermetisering, sylting og annen konservering. Krukken har gjenger, glasslokk, gummipakning og en gjenget aluminiumsring som skrus til og presser lokket fast ned mot pakningen og gjør krukken lufttett. Når krukken fylles med varmt syltetøy, vil det skapes undertrykk under avkjøling slik at tettingen blir enda bedre. Innholdet kan også beskyttes mot påvirkning med å legge på et lokk av smeltet voks. Norgesglasset revolusjonerte lagring av mat i Norge.

Definisjonen på typen er «Norgesglasset», produsert fra ca. 1902 til 1978.

I 1898 ble de gamle norske glassverkene reorganisert under AS Christiania Glasmagasin. På Høvik ble det bygget ny ovn til presset bruksglas, Hurdal Glassverk var allerede lagt ned som vindusglassverk i 1895 og Drammen Glassverk var kjøpt opp i 1893 for å dekke opp for nedleggelsen av Hurdal Glassverk. Ingeniør Arne Ulstrup ble ansatt som ny direktør på Høvik Glassverk.

Før han tiltrådte stillingen, reiste han rundt i USA for å lære om amerikansk glassindustri. Han tok med seg en rekke modeller hjem, blant annet et sylteglass av typen «Kilner Jar». Hans Berg eksperimenterte med denne glasstypen ved Hadeland Glassverk og endret blant annet konstruksjonen av lokket. Sylteglassene ble deretter satt i produksjon, trolig på først som formblåste glass uten logo ved Høvik Glassverk. Først i 1906 ble teksten «Norge» preget på glasslokket, og fra 1908 også på skrå over korpus. På grunn av store lagervolum og overproduksjon av vindusglass ble sylteglassproduksjon flyttet til Drammen Glassverk for å utnytte produksjonskapasiteten i anlegget der. Dette ble en stor suksess og allerede i 1908 ble det produsert over 100 000 av sylteglasset «Norge» på Drammen Glassverk.

I Aftenposten omtales sylteglasset «Norge» første gang i en reklamerubrikk i juni 1906.

Produksjonen ble i 1948 satt bort på lisensproduksjon hos flaske- og emballasjeglassverket Moss Glassverk, der norgesglass ble produsert frem til 1978. Glasset finnes i minst seks forskjellige størrelser og er produsert i om lag 75 millioner eksemplarer.

Norgesglasset ble relansert i 2014 med endret lokkfunksjon i en serie «Norge»-produkter fra Hadeland Glassverk og Porsgrunds Porselænsfabrik.

Kilner jar[rediger | rediger kilde]

Et Kilner glass fra før 1928

Oppfinnelsen ble tatt fra det engelske Kilner jar, oppfunnet av Kilner-familien og produsert av John Kilner & Co, i Yorkshire.

Caleb Kilner oppfant Kilner jar. Sønnen John Kilner lagde selskapet John Kilner & Co glass company i 1842 og produserte mengder av glasset. Glassene ble kopiert og produsert av andre, og forretningsvirksomheten til Kilner-familien ble slått konkurs i 1937.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]