Guy Burgess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Guy Burgess
Guy Burgess picture.jpg
Født16. april 1911
Devon
Død30. august 1963 (52 år)
Moskva
Utdannet ved Eton College, Trinity College
Beskjeftigelse Spion, journalist
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Cambridge Five

Etterlysningsplakat for Guy Burgess (til høyre) og Donald Maclean.

Guy Francis De Moncy Burgess (født 16. april 1911 i Devonport, Plymouth, England, død 30. august 1963) var en britisk statstjenestemann som var dobbeltagent til fordel for Sovjetunion.

Han var en del av spionringen Cambridge Five som forrådte sitt hjemland for å selge vestlige hemmeligheter til Sovjetunionen før og under den kalde krigen. Burgess og hans medsammensvorne Anthony Blunt bidro til den sovjetiske sak med overføring av hemmelige dokumenter fra det britiske utenriksministeriet og flere MI5-dokumenter som beskrev NATOs militære strategi.

Burgess studerte en periode ved Eton College og han tilbrakte to år ved Royal Naval College. Men på grunn av dårlig syn avsluttet han sin sjømilitære prospekter og han returnerte for å studere ved Eton College. Han ble tildelt et stipend for å studere moderne historie ved Trinity College, Cambridge, i 1930. Mens han studerte i Cambridge, ble han rekruttert inn i Cambridge-apostlene, en studentforening og en av medlemmer på denne tiden var også Anthony Blunt. I likhet med Blunt, var Burgess også homoseksuell.

Han var beryktet for sin dårlige oppførsel og utilslørte alkoholisme, Burgess' første jobb var for The Times og BBC, som produsent for The Week i Westminster, som blant annet dekket parlamentarisk aktivitet, hvor han var i stand til å fremme sin bekjentskap med flere viktige politikere. Han var også aktivist i Spania under den spanske borgerkrigen. Ved Cambridge, hadde han vært en venn av Julian Bell, den engelske poeten som ble drept mens de kjørte en ambulanse under denne konflikten.

Burgess var mest nyttig for sovjeterne i sin stilling som sekretær for den britiske utenriksministeren Hector McNeil. Som McNeils sekretær, ble Burgess i stand til å overføre mange topphemmelig dokumenter fra det britiske utenriksministeriet og til det sovjetiske hemmelige politiet KGB.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.