Gulveis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulveis
Gulveis
Gulveis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anemone ranunculoides
Norsk(e) navn: Gulveis, gulsymre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Ranunculales
Familie: Soleiefamilien
Slekt: Symreslekta
Habitat: Skog og kratt
Utbredelse: Europa

Gulveis, eller gulsymre, (Anemone ranunculoides) (dansk: gul anemone, svensk: gulsippa) er en flerårig urt i soleiefamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gulveisen blir 5-20 cm høy. De blomstrende skuddene kommer fra krypende jordstengler, og hver stengel har tre blader midt på stengelen slik som hvitveis. Blomstene ligner på hvitveisens, men har nesten alltid fem blomsterblader som er hårete på utsida – hvitveis har gjerne flere blomsterblad som er glatte. Den mest iøynefallende forskjellen i tillegg til blomsterfargen er at gulveisen som regel har to blomster per stengel mot hvitveisens ene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gulveisen blomstrer fra hovedsakelig fra april til mai og vokser langs bekker i skogen, i parker og på enger. Arten er vanlig i Mellom-Europa, og går nord til Skandinavia og Finland. I Norge er den spredt, men ofte lokalt vanlig. Den finnes på Østlandet, langs Mjøsa og enkelte steder i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. Gulveisen blir også dyrket.

Planten har en naturlig utbredelse i Albania, Belarus, Belgia, Bulgaria, det sentraleuropeiske Russland, Danmark, den østeuropeiske delen av Russland, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Jugoslavia, Krim, Latvia, Litauen, Nederland, Nord-Kaukasia, den nordeuropeiske delen av Russland, nordvestlig delen av den europeiske delen av Russland, Norge, Polen, Romania, det søreuropeiske Russland, Spania, Sverige, Sveits, Tsjekkoslovakia, Transkaukasia, Tyrkia, Tyskland, den europeiske delen av Tyrkia, Ukraina, Ungarn, Vest-Sibir og Østerrike.[1]

Planten er innført i Storbritannia.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Gulveis er valgt til kommuneblomst i Bærum.

Gulveis er giftig.

Gulveis kan danne hybrid med hvitveis, som da heter Anemone nemorosa × ranunculoides.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Anemonoides ranunculoides i plantsoftheworldonline.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]