Løvebakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stortingsbygningen i Oslo sentrum, med Løvebakken, oppkjørselen og inngangsplatået foran hovedinngangen, og Eidsvolls plass foran.
Den ene av de to løvene i hver ende av Løvebakken utenfor Stortinget, utført av straffangen Gulbrand Eriksen Mørstad og Sivert etter tegninger av billedhugger Christopher Borch. Løvene sto ferdige til den nye Stortingsbygningen i 1866.

Løvebakken er oppkjørselen foran Stortingsbygningen i Oslo. Løvebakken vender mot Eidsvolls plass og har adkomst både fra Karl Johans gate og Stortingsgata.

Stortingsbygningen på 1890-tallet med Karl Johans gate og Løvebakken foran.

De to løveskulpturene som vokter rampene opp til inngangsplatået, har gitt navn til Løvebakken. De er formet av billedhuggeren Christopher Borch og hugget i nordmarkitt av straffangen Gulbrand Eriksen Mørstad, som satt på Akershus festning og avventet sin dødsdom. Som takk for arbeidet ble han benådet av Regjeringen i 1873 for «fortjenester mot Norges nasjonalforsamling», etter først å ha fått avslag tre ganger[1]. Han fikk hjelp av en annen fange ved navn Sivert, som senere ble billedhugger. Skulpturene sto ferdige ved Stortingets ferdigstillelse i 1866.

«Løvebakken» brukes også i mer overført betydning som en betegnelse på Stortinget og det som foregår der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]