Granavolden Gjæstgiveri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Granavollen Gjæstgiveri»)
Granavollen Gjæstgiveri.
Gregersstua på Granavollen Søndre i 1938

Granavolden Gjæstgiveri er et hotell på Granavollen i Gran kommune i Innlandet. Gjestgiveriet ligger vis-à-vis Søsterkirkene på Gran, i et interessant kulturlandskap med lange tradisjoner.

Fra gammelt av har det gått to landeveier fra bunnen av Oslofjorden inn mot det indre østlandsområdet. Den ene gikk over Gjelleråsen gjennom Nittedal og over Grua. Den andre gikk over Krokskogen og Ringerike til Jevnaker og Gran. Ved Granvollen møttes disse to veiene, og de fastboende her må ha hatt lange tradisjoner for å ta imot veifarende. Den første gjestgiveren en kjenner her var Gregers Jensen, som i 1657 reiste Gregersstua, en egen bygning for veifarende. Gregersstua står fortsatt, og er en av sju bygninger som utgjør gjestgiveriet i dag.

I 1716, under den store nordiske krig, var Gregers’ sønnesønn Gregers Granavollen gjestgiver og midlertidig utnevnt lensmann. Det var som lensmann han fikk beskjed om at seks hundre svenske dragoner var på vei nordover gjennom Nittedal. Han fikk samlet et bondeoppbud på 60 mann som møtte svenskene ved Harestua, og oppholdt dem i flere timer. Dette skulle vise seg å gi de norske styrkene den tiden de trengte, og var avgjørende for seieren ved Norderhov. Som takk for innsatsen fikk Gregers kongelig patent som gjestgiver på Granvollen. Etter dette var gjestgiveriet eid og drevet av etterkommere av Gregers Granvollen, til det ble overtatt av Opplysningsvesenets fond i 2010.

I januar 2019 ble det gjennomført regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti på Granavolden Gjæstgiveri. Forhandlingen endte med at Kristelig Folkeparti gikk inn i regjeringen Solberg, og Norge fikk sin første borgerlige flertallsregjering siden 1985.[1]

Granavollen Gjæstgiveri ligger langs Pilegrimsleden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rønning, Mats (28. desember 2018). «Solberg samler laget på Hadeland». dagbladet.no (norsk). Besøkt 21. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]