Grønn tungemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønn tungemåler
Grønn tungemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acasis viretata
Hübner, 1799
Norsk(e) navn: grønn tungemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Acasis
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis

Grønn tungemåler (Acasis viretata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet nord til Sør-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 26 mm), slank, grågrønn måler. Den grønne fargen blekner fort og eldre eksemplarer ser gjerne gulaktige ut. Forvingen er gulaktig olivengrønn, i midten med et bredt, grått tverrbånd som har bølgete inner- og ytterkanter. Langs vingens ytterkant går det en hvit bord avbrutt av små, svarte dobbeltflekker, dette er et karakteristisk kjennetegn. Bakvingen er ganske liten med lange hårfrynser, silkeaktig gråhvit. Larven er naken, brungul, langs ryggen med en smal, rødbrun lengdestripe, med forkanten av hvert ledd med en trekantet, mørkbrun flekk og ved bakkanten med to firkantede, mørkbrune flekker. Det er også mørkbrune flekker langs kroppssidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i løvskog, hager og parker. Larvene kan finnes på ulike busker og løvtrær, blant andre kristtorn (Ilex aquifolium), bergflette (Hedera helix), rogn (Sorbus aucuparia) og trollhegg (Frangula alnus). De voksne målerne flyr i april – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og i Nord-Asia. I Norge er den funnet nord til Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]