Goi av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Goi av Baekje
Hangul: 고이왕 · Hanja: 古爾王
RR: Goi-wang · MR: Koi-wang
Konge av Baekje
Død286[1]Rediger på Wikidata
FarGaeru
SøskenChogo[2]
Barn Chaekgye[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet BaekjeRediger på Wikidata
Regjeringstid234 - 286

Goi av Baekje (født ?, død 286) var 8. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Han var andre sønn av den fjerde kongen, Gaeru, og yngere bror av den femte, Chogo.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter den sjette kongen, Gusus død, ble hans eldste sønn, Saban utpekt til ny konge. Men han var for ung for oppgaven, og gikk av (eller avsatt ifølge Samguk Yusa). Goi ble i stedet kronet som konge.

Noen forskere tolker kildene Samguk Sagi og Samguk Yusa dit hen at Goi yar yngere bror av kong Chogos mor, og impliserer dermed en ny kongelinje, Utae - Biryu, heller enn den som var vanlig, med direkte etterkommere av Baekjes grunnlegger Onjo.

De kinesiske historieverkene Zhoushu (周書) og Suishu (隋書) refererer til «Gutae» som Baekjes grunnlegger, og noen forskere mener at «Gutae» refererer til Goi som kongedømmets grunnlegger.

Kongetid[rediger | rediger kilde]

Goi krediteres for å ha sentralisert kongedømmets makt og for å ha lagt grunnlaget for en statsdannelse. Umiddelbart etter å ha blitt konge etablerte han et sentralt militært kontor som fikk i oppgave å motarbeide de regionale klanenes ønske om uavhengighet. Samguk Sagi skriver at han i 260 etablerte et sentralt byråkrati med seks ministre, 16 rangeringsnivå og en kleskode, selv om det er trolig at systemet ikke ble fullt ut gjennomført i hans kongetid.

I 262 etablerte han regulasjoner mot bestikkelser, der de som mottok dette skulle tilbakebetale tre ganger beløpet. Han beordret dyrking av ny jord sør for hovedstaden.

Utenlandske forbindelser[rediger | rediger kilde]

Goi ekspanderte Baekje kontrollen over området rundt Hanelva og tok blant annet kontroll over restene av føderasjonen Mahan sørvest på Koreahalvøya. Dessuten angrep han grenseområdene mot Silla, kongedømmet som lå øst på halvøya.

Baekje endret også sin defensive politikk overfor Kina til en mer offensiv en. Goi angrep Lelang-kommanderiet og Daifang-kommanderiet etter at Kina hadde forsøkt å hindre Baekjes ekspansjon ved å angripe regionen rundt Hanelva. Ifølge både den koreanske Samguk Sagi og den kinesiske Wei Zhi gikk Baekje i 246 til krig mot Daifang-kommanderiet og drepte guvernør Gong Zun.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Doosan Encyclopedia, «고이왕», besøkt 26. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b www.doopedia.co.kr[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Best, J.W. (2002). "Buddhism and polity in sixth-century Paekche". Korean Studies 26(2), 165–218.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]