Wideok av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wideok av Baekje
Hangul: 위덕왕 (f.: 창)
Hanja: 威德王 (f.: 昌)
RR: Wideok-wang (f.: Chang)
MR: Widŏk-wang (f.: Ch'ang)
Konge av Baekje
Født525Rediger på Wikidata
Død598Rediger på Wikidata
FarSeong
SøskenHye
BarnMu[1]
Prince Ajwa
Prince Imseong[2]
NasjonalitetBaekje
Regjeringstid554 - 598

Wideok av Baekje (født i 525, død i desember 598) var 27. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Han var eldste sønn av kong Seong.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Baekje hadde opprettholdt en langvarig allianse med kongedømmet Silla i øst for å balansere trusselen fra det nordlige kongedømmet Goguryeo. Med hjelp fra Silla og Gayaføderasjonen ledet Seong et langvarig felttog for å gjenerobre elvedalen rundt Hanelva, som var Baekjes gamle kjerneområde tapt til Goguryeo i 475. Baekje gjenerobret sin gamle hovedstad i 551. Felttoget ble avsluttet i 553 etter en rekke dyrekjøpte seiere mot flere Goguryeofestninger.

Etter å ha inngått en hemmelig avtale med Goguryeo, angrep nyankomne Sillasoldater under dekke av å komme Baekje til unnsetning, den utmattede Baekjehæren og erobret hele elvedalen. Rasende over Sillas forræderi samlet Seong hæren til en straffeinvasjon mot Sillas vestlige grense. Angrepet ble ledet av daværende kronprins Wideok og han fikk støtte av soldater fra Gaya. I slaget om Gwansanfestningen døde både kong Seong og 30 000 soldater. Det førte også til at Baekjes kongemakt ble betydelig svekket til fordel for aristokratiet.

Konge[rediger | rediger kilde]

Baekje under Wideok var fiendtlig både overfor Silla og Goguryeo, og gjennomførte flere angrep i grenseområdene. For å unngå isolasjon og styrke kongemakten etablerte kongen vennskapelige forbindelser med de kinesiske Chen-, Nordlige Qi og Suirikene. Båndene var i stor grad brutt etter hendelsene på 550-tallet, men nå sendte han delegasjoner til Chen i 567, 577, 584 og i 586 (det falt til Sui like etter). I 567 sendte han Baekjes første delegasjon til Nordlige Qi, kanskje fordi forholdet til Goguryeo var bedret. I 570 gav Nordlige Qi han titler som «Hertug av Daifang-kommanderiet», kongen sendte en ny tributtdelegasjon i 572. Etter at Nordlige Qi ble erobret av Nordlige Zhou i 577 sendte Baekje en gratukasjonsdelegasjon som inkluderte musikere til Zhouhoffet. Året etter sendte kongen en ny delegasjon til Nordlige Zhou, som få år senere ble erobret av Sui-Kina.

Wideok gratulerte umiddelbart Sui med seieren ved en egen delegasjon i 581 og en ny i 582. I 589 erobret Sui Chen-Kina og samlet riket. Samme år gikk et krigsskip fra Sui på grunn ved Jeju, som da var underordnet Baekje. Wideok gav mannskapet offisiell eskorte med egen tributt og gratulasjoner til det kinesiske hoffet. I 598 sendte han en delegasjon som tilbød seg å assistere Suis ekspansjon mot Goguryeo samme år. Dette felttoget var imidlertid allerede gjennomført. Yeongyang av Goguryeo gikk til et straffeangrep på Baekjes nordlige grense da han ble kjent med dette.

Som sin far sendte Wideok buddhistdelegasjoner til Japan.

Arv[rediger | rediger kilde]

I 1995 ble et relikvie, en steinboks, funnet i et buddhisttempel i Buyeo i Sør-Chungcheong. Inskripsjoner på utsiden sier at den ble laget i 567 etter ordre av Wideok. I 1996 erklærte sørkoreanske myndigheter boksen for nasjonalskatt nr. 288. Den oppbevares i Buyeo National Museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samguk Yusa[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.nichiren.ac[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]