Gaeru av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaeru av Baekje
Hangul: 개루왕 · Hanja: 蓋婁王
RR: Gaeru-wang · MR: Kaeru-wang
Konge av Baekje
Født100-åreneRediger på Wikidata
Død166Rediger på Wikidata
FarGiru
SøskenBuyeo Jil
BarnGoi
Chogo
Regjeringstid128 - 166

Gaeru av Baekje (født ?, død 166) var 4. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Ifølge Samguk Sagi var han sønn av den foregående kong Giru.

I 132 fikk han bygd Bukhan fjellfestning i dagens Goyang i provinsen Gyeonggi i Sør-Korea. Baekje bekjempet mange Goguryeoinvasjoner fra denne festningen og den femte kongen, Chogo baserte sin nordlige invasjon på denne festningen.

Baekjes forhold til Silla var fredelig inntil 165 da Sillaminister Gilseon (hangul: 길선, hanja: 吉宣) mislyktes i et statskupp og flyktet til Baekje. Gaeru gav han ly, til tross for at Sillakongen Adallas skriftlige ønske om hans retur. Til slutt angrep Silla Baekje og det ble deretter utkjempet en krig i Sobaekfjellene.

Samguk Sagi skriver at Gaerus eldste sønn ble den femte Baekjekongen, Chogo, og hans andre sønn ble senere den åttende kong Goi. Dette er antatt å vise en intern maktkamp mellom to kongefamilier. Den 21. kongen, Gaero (også kjent som Geungaeru) tok Gaerus navn for å styrke legitimiteten til denne kongelinja.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]