Biryu av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Biryu av Baekje
Hangul: 비류왕 · Hanja: 比流王
RR: Biryu-wang · MR: Piryu-wang
Konge av Baekje
Født3. århundreRediger på Wikidata
Død344Rediger på Wikidata
FarGusu
SøskenSaban
Buyeo Ubok
BarnGeunchogo
Regjeringstid304 - 344

Biryu av Baekje (født ?, død 344) var 11. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Ifølge Samguk Sagi var han andre sønn av den sjette kongen, Gusu og yngere bror av den sjuende kong Saban. Ettersom dette ville gjøre han minst 110 år ved kongetidens utløp, antar moderne historikere at Biryu var barn eller barnebarn av Sabans yngere bror.

Biryus forgjenger, kong Bunseo, ble drept av en kinesisk agent sendt ut fra Lelang-kommanderiet. Biryu ble tronet til konge fordi Bunseos egne sønner ble ansett som for unge til oppgaven. Dette har trolig også sammenheng med en intern maktkamp i Baekjehoffet mellom to grener av kongefamilien, den ene nedstammet fra den femte kongen, Chogo, den andre fra den åttende kongen, Goi.

I 312 utnevnte han Hae Gu som militær leder. I 327 slo han ned et opprør startet av hans stebror U Bok. I 337 mottok han en delegasjon fra nabokongedømmet øst på Koreahalvøya, Silla.

Japanske historikere mistenker at Biryu som Saban, var forfedre til enkelte aristokratiske klaner i Yamatoperioden i Japan. Kilder som viser avstamningen er mistet, ødelagt eller finnes ikke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata