Asin av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asin av Baekje
Hangul: 아신왕, 아방왕, 아화왕
Hanja: 阿莘王, 阿芳王, 阿花王
RR: Asin-wang, Abang-wang, Ahwa-wang
MR: Asin-wang, Abang-wang, Ahwa-wang
Konge av Baekje
Født5. århundreRediger på Wikidata
Død405Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
FarChimnyu
SøskenBuyeo Hunhae
Buyeo Hong
Buyeo Seollye
BarnJeonji
부여신
NasjonalitetBaekje
Regjeringstid392 - 405

Asin av Baekje (født 370, død 405) var 17. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Han var eldste sønn av Baekjes 15. konge, Chimnyu og kom til trona etter at Chimnyus bror, den 16. kongen, Jinsa døde. Ifølge Samguk Sagi døde Jinsa under jakt ved et av sine palass i Guwon. Men japanske Nihonshoki sier at han ble drept av Asin sine støttespillere.

Kongegjerning[rediger | rediger kilde]

Asia ca år 400.
Asia ca år 500. I løpet av 100 år presset Gogoryeo nordgrensa til både Baekje og naboene i øst, Silla, sørover.

Asin erfarte raskt Goguryeos ekspansjonsplaner. Styrker under ledelse av kong Gwanggaeto drev stadig lenger inn i Baekje fra nord. Asin utnevnte sin onkel på morsiden, Jin Mu til general og beordret han til å angripe Goguryeo flere ganger tidlig på 390-tallet, men ble slått tilbake alle gangene. I 395 etter et mislykket Baekjeangrep, erobret Goguryeo området rundt dagens sørlige Seoul.

Asin forsøkte å styrke stillingen sin mot Goguryeo ved å sende sin sønn, Jeonji til det japanske Wa-kongedømmet som en myndling for å sementere alliansen i 397. Samguk Sagi skriver at han konstruerte Ssanghyeonfestningen i 398 for å beskytte det gjenværende territorium nord for Hanelva. Under innrullering av nye mannskaper til hæren i 399 flyktet mange av bøndene til Silla. I 403 angrep han Silla. Historiske kilder viser ingen forbindelser med Kina under Asin.

Kong Asin døde i 405 og kunne da være vitne til at det en gang så mektige kongedømmet falt fra hverandre til fordel for den mektige naboen i nord, Goguryeo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]