Mu av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mu av Baekje
Hangul: 무왕 (f.: 장, også 무강 eller 헌병)
Hanja: 武王 (f.: 璋, også 武康 eller 獻丙)
RR: Mu-wang (f.: Jang, også Mugang eller Heonbyeong)
MR: Mu-wang (f.: Chang, også Mugang eller Hŏnbyŏng)
Konge av Baekje
Født580Rediger på Wikidata
Død641Rediger på Wikidata
EktefellePrincess Seonhwa of Silla
사택왕후
FarWideok[1]
Beop[2]
Jini[3]
BarnUija
Buyeo Gyogi
NasjonalitetBaekje
Regjeringstid600641

Mu av Baekje (født 580, død 641) var 30. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Han var sønn av kong Wideok.[4][5]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Under kong Mu kriget de tre koreanske kongedømmene (Baekje, Goguryeo og Silla) mot hverandre ettersom alliansene skiftet og ble påvirket av endringer i de kinesiske keiserdynastiene. Kildene sier ikke noe spesielt om kong Mu sin politikk.

Kongetid[rediger | rediger kilde]

Tidlig som konge angrep Mu kongedømmet Silla i øst flere ganger. Han bad om assistanse fra Sui-Kina for å angripe Goguryeo. I etterkant av Goguryeo-Sui-krigene ble Sui erstattet av Tang-Kina i 618.

I 627 forsøkte Mu å gjenerobre tapt territorium som Silla nå okkuperte, men stanset etter en diplomatisk inngripen fra Tang. Samme år sendte han buddhistmunken Gwalleuk til Japan med skrifter om buddhismen, astronomi, historie og geografi.

Han etablerte Mireuksatempelet i 602, og skal ha beordret reparasjon av Sabipalasset i 630, og oppbygging av det som i dag er kjent som Koreas første kunstige innsjø.[6] Senere i livet fokuserte han på byggeprosjekter heller enn det nasjonale forsvaret, noe som ettertidens forskere mener er en av årsakene til at kongedømmet Baekje falt 20 år etter hans død.

Det er grunn til å tru at han flyttet hovedstaden fra Sabi i Buyeo til Iksan, i det minste for en kort periode. Arkeologiske utgravninger i Iksan, som inkluderer kongegraven til Mu og hans kone, dronning Seonhwa, bekrefter dette.

Mu beholdt tette bånd til Tang-Kina, men Tang allierte seg senere med Silla i krigen som forente de koreanske kongedømmene under Sillas styre i 668.

Seodong-yo[rediger | rediger kilde]

Samguk Yusa viser til en legende som handler om Mus ekteskap med en Silla-prinsesse, selv om historikere mener dette var usannsynlig på grunn av statenes fiendtlige innstilling overfor hverandre. I historien blir den unge Seodong (Mu sitt navn som barn) forelsket med prinsesse Seonhwa av Silla. Han får spredt en sang om prinsessa og seg selv blant folket.[7] Takket være sangen («Seodong-yo» eller «Seodongs sang») forviser kong Jinpyeong av Silla prinsessa som gifter seg med Mu, som i sin tur blir Baekjekonge.

Mu er en av hovedkatakterene i det sørkoreanske fjernsynsdramaet Seo Dong Yo (서동요), der Mu framstår som en skjult fjerde sønn av kong Wideok av Baekje. Etter moras død møter Mu sin framtidige kone, prinsesse Seonhwa av Silla og forelsker seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samguk Yusa[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Samguk Sagi[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Book of Zhou[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Baekje Bon-gi 5, Samguk Yusa.
  5. ^ Opplyst av Il-yeon oversettere: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, oversatt av Tae-Hung Ha og Grafton K. Mintz. Bind 2, s. 124. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
  6. ^ «네이버 백과사전». Arkivert fra originalen 1. juli 2012. Besøkt 7. juni 2012. 
  7. ^ Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, oversatt av Tae-Hung Ha og Grafton K. Mintz. Bind 2, s 122f. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]